Hlavní obsah

Redakční tipy

Právo, kč, cg

Páteční redakční tipy vás zvou na výstavu do Galerie Hollar věnovanou grafickým technikám leptu a akvatintě. Upozorňují na Knihu vojenských omylů Geoffrey Regana, která osvětluje významné omyly vojenské historie od antiky až po dnešek.

Foto: info Ski klub

Areál Ski centrum Říčky v Orlických horách nabízí sportovní vyžití pro začátečníky i zkušené lyžaře.

Článek

Grafické techniky: lept a akvatinta

Výstava představuje divákům taje a krásu leptu a akvatinty. Počátky těchto grafických technik začínají už v15.století, kdy si kovorytci ulehčovali zdlouhavou práci na ozdobné rytině pomocí kyseliny. K nejstarším leptům na železných deskách patří díla Albrechta Dürera zroku 1512. Po zdokonalení leptacích procesů se lept a akvatinta staly základními technikami všech velkých grafiků.

Organizátoři navštívili Památník národního písemnictví, aby vybrali zúctyhodné sbírky grafických listů práce bývalých členů Hollaru a tuto kolekci doplnili o tvorbu současných hollaristů, z nichž každý nabízí to nejlepší z leptu a akvatinty.

Galerie Hollar, Praha 1, do 24. 10., denně 10 -13 -a 14 -18hod.

Geoffrey Regan: Kniha vojenských omylů

Od antických dob po dnešek sleduje britský historik Geoffrey Regan omyly a chyby velitelů armád, jejichž počínání prohrálo bitvy nebo znamenalo mimořádné lidské ztráty. Připomíná generála Williama Elphinstona, který v roce 1842 velel britským jednotkám v Afghánistánu. Ústup z Kábulu se stal masakrem pro 16 tisíc mužů, žen a dětí, z nichž došel na hranice země jediný Evropan a několik indických vojáků...

Další britský generál Douglas Haig nechal v roce 1917 německé jednotky ve Flandrech ostřelovat tak dlouho, až proměnil bahnitý terén v močál a chystaná ofenzíva se utopila v hrůzostrašném bahně.

Zmiňuje i laxnost obsluhy radaru v Pearl Harboru, kdy poručík Tyler komentoval neznámé body na obrazovce slovy: "Inu, pusťte to z hlavy," a nešťastné vojenské tahy maršála Vorošilova během 2. světové války.

Knižní klub, 208 stran

Reklama

Výběr článků

Načítám