Hlavní obsah

RECENZE: Vinohradský Slaměný klobouk tlačí boty

Právo, Radmila Hrdinová

Slaměný klobouk patří ke komediím, které prakticky nemizí z repertoáru divadel usilujících o kvalitní zábavu. V nové inscenaci režírované Tomášem Töpferem se 8. září vrátil i na scénu pražského Divadla na Vinohradech.

Foto: Viktor Kronbauer

Fadinarda hraje na Vinohradech Ondřej Brousek, jeho sluhu Felixe Ondřej Kraus (vlevo).

Článek

Francouz Eugene Labiche napsal skvělou situační komedii, v níž slaměný klobouk sežraný koněm promění svatební den ženicha Fadinarda v neuvěřitelnou smršť katastrof, než se mu podaří najít dvojníka osudného klobouku a zachránit tak svatbu i čest dámy, jíž klobouk patří.

Komedie se hrává v úpravě Voskovce a Wericha, na Vinohradech ale sáhli po původním Labichově textu v novém překladu Michala Lázňovského, který diváky baví řadou drobných jazykových hříček a point. Horší už je to se samotnou inscenací, jež postrádá patřičné tempo i rytmus a ve výsledku kulhá tak jako nevěstin otec Nonancourt, jehož tlačí malé boty.

Töpferova režie se koncentruje k drobným hereckým gagům, z nichž většina nepostrádá vtip. Stavba komedie, jež má běžet jako dobře promazaný stroj, mu ale uniká. Vinu na tom mají rozvleklé dialogy i předscény před staženou oponou kryjící zbytečné přestavby scény, z nichž zejména první dvě (Jeptiška Lilian Malkiny a Vikomt Zdeňka Palusgy) zcela postrádají vtip.

Některé scény působí jako z jiné komedie, což platí zvláště o finále první poloviny, kdy očekávaný hudební výstup s domnělým italským pěvcem Nisnardim alias Fadinardem nahradil režisér neumělou šlehačkovou bitvou. Když už Fadinarda hraje hudebně zdatný Ondřej Brousek, je toto řešení dost nepochopitelné.

Hereckému obsazení dominují oba Brouskové, mladší Ondřej v roli uštvaného ženicha Fadinarda i starší Otakar v roztomile hluchém strýci Vezinetovi. Výstup žárlivého manžela záletné ženy si pěkně vychutnal Václav Vydra, jeho soka Taverniera Marek Holý a potlesk sklízel i Tomáš Töpfer jako Tardiveau zaskakující na premiéře za Václava Svobodu. Elegance a svižnosti valčíku znějícího mezi akty ale inscenace jako celek bohužel nedosahuje.

Eugene Labiche: Slaměný klobouk
Režie a úprava Tomáš Töpfer, výprava Jan Dušek, hudba Ondřej Brousek. Premiéra 8. září v Divadle na Vinohradech, Praha

Hodnocení: 60 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám