Hlavní obsah

RECENZE: The xx revoluci neudělali, jsou ale poutaví

Právo, Jaroslav Špulák

Britské trio The xx, i u nás nesmírně populární, oznámilo před časem, že s jeho třetím albem I See You přijde malá revoluce. Poté, co v lednu vyšlo, je zřejmé, že to byl jen propagační plk, neboť žádná revoluce se v jeho obsahu ani na hudební scéně nekoná.

Foto: archív skupiny

The xx vznikli v Londýně v roce 2005.

Článek

Nemění to ale nic na skutečnosti, že je to poutavá kolekce. Předešlé album Coexist vyšlo v roce 2012 a postaralo se o to, že se The xx stali horkým zbožím britské a potažmo evropské scény. Poté se aktivizoval zpěvák, producent a klávesista Jamie Smith, známý též jako Jamie xx. Před necelými dvěma roky vydal druhé sólové album In Colours, získal na ně skvělé reference a tak trochu naznačil směr, jakým půjde celá kapela.

První dvě alba The xx (xx a Coexist) na sebe lákala pozornost skrz indiepopový zvuk.

Novinka je více dream a dancepopová, podstatnější vliv v jejím zvuku má elektronika. Melodie se v ní už tolik netopí ve smutku a depresích, některé mají až hitový potenciál (Dangerous, Say Something Loving, On Hold, I Dare You) v tom smyslu, jak vnímáme hitovost obecně. Pravda, v textech prostor pro termíny „strach“, „nebezpečí“ nebo „loučení“ je, povšechně je to ale patrný odsun od tvorby, jejíž výsadní kmotrou je melancholie.

Ukazuje se, že tahle kapela by mohla časem klidně prolomit pomyslné pletivo alternativního hájemství a při sázce na mainstreamovou produkci zaútočit v kontextu světového středního proudu, zvláště má-li tento tendenci žánrově nabývat. Je nicméně otázka, zda je to její dlouhodobý cíl.

Foto: Young Turks

Obal nového alba.

Byť je album I See You veselejší, optimističtější a rychlejší než ta předešlá, neznamená to, že kapela opustila svůj původní myšlenkový tok. Hudební prostor, ze kterého autorsky vychází, je nadále patrný, strhující je atmosféričnost skladeb, emoce v nich i interpretace.

Ano, možná některé elektronické postupy mohly být nahrány tradičními „živými“ nástroji, celkově by to kapelu více rozzářilo, koncept byl nicméně silnější. A také dobrý.

The xx: I See You
Young Turks, 39:15

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám