Hlavní obsah

RECENZE: Počínám chápat závrať časnosti

Právo, Radmila Hrdinová
Praha

Herec Luděk Munzar se vrátil do pražského Divadla Viola. Po Františku Hrubínovi si tentokrát zvolil básnickou sbírku Jaroslava Seiferta Koncert na ostrově, v níž se básník, v době vydání útlé knížky šestašedesátiletý, dotýká tématu stáří a smrti.

Foto: Dorian Hanuš

Luděk Munzar si se Seifertovou poezií dokonale rozumí.

Článek

Luděk Munzar se, podle svých slov, ke Koncertu na ostrově přibližoval po celý život, ale teprve nyní, ve svých dvaaosmdesáti letech, Seifertovým veršům opravdu rozumí.

A večerem ve Viole to dokonale stvrzuje. Munzar se Seifertem sdílí a chápe jeho „závrať časnosti“ vloženou do veršů křehčích než ten nejtenčí porcelán. Moc dobře ví, že je nelze recitovat, ale „jen“ říkat. Zcela prostě, intimně, sám za sebe a o sobě, o svých dotecích se Seifertovou poezií, s dětstvím, láskou, krásou, něhou i smrtí.

Vyslovuje je tak, že každý verš a každé slovo se stává klenotem. Někdy s ostychem, jindy s letmým pousmáním nad věcmi, jež jsou jemu i Seifertovi tak důvěrně známé. A diváci je bez dechu vnímají.

Foto: Dorian Hanuš

Jitka Hosprová, Luděk Munzar a Emil Viklický jsou aktéry seifertovského večera ve Viole.

Krásu Seifertova a Munzarova slova umocňuje hudební linie v podobě violy Jitky Hosprové a klavíru Emila Viklického - v letmém doteku zazní tu Janáček, Ježek, Debussy, Klusák a další skladatelé, ale dotvářeni citlivě k atmosféře veršů. Řečeno se Seifertem tak, „aby vám přeběhl mráz po zádech, když básník svléká pravdu“.

Koncert na ostrově je nádherný večer, jemuž lze vytknout snad jen jediné - že skončí příliš brzy. A tak diváci páteční premiéry (a nepochybně i dalších repríz) zůstávali, aby v nich dozněla krása myšlenek i obrazů, kdy „osten vzpomínek probudí na chvilku co ty a já“.

Schází-li dnešní době něco, pak je to toto zastavení a vnímání krásy slova i okamžiku. A budiž pochválena Viola, že ji svými večery stále a tvrdošíjně v lidech probouzí.

Jaroslav Seifert: Koncert na ostrově

Koncepce a režie Luděk Munzar, hudba Jitka Hosprová a Emil Viklický. Premiéra 23. října v Divadle Viola, Praha

Hodnocení: 100%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám