Hlavní obsah

Queen vystoupí v dubnu v Praze

PRAHA

V rámci svého šestitýdenního turné vystoupí dočasně obnovená skupina Queen 16. dubna v pražské Sazka Areně. Zesnulého Freddieho Mercuryho u mikrofonu nahradí hostující Paul Rodgers známý ze skupin Free a Bad Company.

Foto: Celní správa ČR

Ilustrační foto.

Článek

Záměr vydat se na turné oznámila skupina Queen v závěru loňského roku s tím, že se mikrofonu chopí Paul Rodgers. Kytarista skupiny Brian May si jej vybral kvůli tomu, že se nesnaží imitovat Freddieho Mercuryho a drží se vlastního pojetí: "Vždycky jsem byl proti tomu pokoušet se někým nahradit Freddieho, pak jsem ale potkal Paula. Nijak se nesnaží Freddieho napodobit a zaujmout jeho místo, dělá to po svém... Nechceme předstírat, že Freddie je pořád tady."

Rodgers s Queen poprvé zpíval, když byla uvedena do britské hudební síně slávy. Při té příležitosti o spolupráci se skupinou řekl : "Silné a skutečné, výbušné a dynamické, takový jsem měl pocit z tří písní, které Queen a já hráli."

Bubeník Roger Taylor připomenul Mercuryho vztah k Rodgersovi: "Freddie byl jeho velký obdivovatel. Mnohokrát jsme viděli Free. (Rodgers) je jedním z lidí, kteří nejvíce ovlivnili zpěváky."

Skupina zahájí turné v 28. března v londýnské Brixton Academy. V jeho rámci odehraje 26 koncertů, poslední bude 11. května ve Wembley.

Z původního obsazení Queen budou hrát jen May a Taylor, protože basista John Deacon ukončil kariéru aktivního hudebníka.

První turné po dvaceti letech

Queen byli naposled na turné v roce 1986, o pět let později podlehl AIDS jejich zpěvák Freddie Mercury. Zbylí členové uctili jeho památku na jaře 1992 na velkém koncertu ve Wembley, kde s nimi zpívala řada hostů, kteří se ke Queen hlásili: od Davida  Bowieho přes Annii Lennox až po Jamese Hetfielda z Metalliky.

V roce 1995 vyšlo albu Made In Heaven, kde skupina dokončila rozpracované nahrávky s Freddiem Mercurym.

Cesta od rocku k popu bez ztráty kvality

Queen zaujali hned na začátku kariéry v první polovině 70. let kombinací tvrdých rockových riffů, silných melodií a nezaměnitelného zpěvu. První vrchol jejich kariéry představovalo čtvrté album A Night At The Opera zakončené slavnou skladbou Bohemian Rhapsody. Na něm dosáhli dokonalosti ve spojení tvrdého rocku s pompézními operními vokály. Deska přitom působila svěže, protože ji odlehčili několika hravými písničkami.

Skupina však neustrnula a v závěru 70. let se od svého pojetí odklonila, když se na desce The Game inspirovala tvrdým funkem. Jeho popovější podobu přinášela i deska Hot Space. V 80. letech se původně rocková skupina stále více blížila poprockovému mainstreamu, aniž by její tvorba ztrácela na kvalitě.

Soubor za téměř dvacet let své existence natočil řadu hitů, jimž dominoval zpěv Freddieho Mercuryho. K nejznámějším patří We Are The Champions, We Will Rock You, Fat Bottomed Girl, Radio Ga Ga a Under Pressure.

V žebříčku nejprodávanějších singlů se písně Queen držely dohromady 1725 týdnů, delší čas tam strávily jen nahrávky Beatles.

Anketa

Láká vás koncert skupiny Queen bez Freddiho Mercuryho?
Ano
86,4 %
Ne
13,6 %
Celkem hlasovalo 626 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám