Hlavní obsah

Program Evropské unie Media pomáhá filmu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti lety vstoupilo Česko do programu EU na podporu audiovizuálního průmyslu Media. Za tu dobu získalo celkem 340 miliónů korun. Největší část, třiatřicet procent (celkem 119 mil. korun) připadá na distribuci evropských filmů v ČR.

Foto: Falcon

Program přispěl rovněž na vývoj českých filmů. Celkem podpořil částkou 79 miliónů korun 84 projektů, do kin jich bylo uvedeno již 33. Naposledy například film Čtyři slunce Bohdana Slámy.

Článek

S touto podporou je uváděna většina evropských artových filmů jako Železná lady, Turínský kůň, Další rok nebo Pina 3D. Dosud tak bylo uvedeno na 143 snímků.

Program přispěl rovněž na vývoj českých filmů. Celkem podpořil částkou 79 miliónů korun 84 projektů, do kin jich bylo uvedeno již 33. Naposledy dokument Soukromý vesmír Heleny Třeštíkové, hrané filmy Modrý tygr Petra Oukropce, Čtyři slunce Bohdana Slámy a animovaný Kozí příběh se sýrem Jana Tománka.

Media dále podporuje festival Jeden svět, Anifest v Teplicích, studentský Fresh Film Fest či Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava. Pomáhá i vzdělávání filmových profesionálů a studentů.

Příští rok Media skončí. Evropská komise navrhuje od roku 2014 nový program Creative Europe s plánovaným rozpočtem 1,8 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám