Hlavní obsah

Pražské divadlo Studio DVA vysílá prostřednictvím internetu

Právo, Radmila Hrdinová

Ačkoli koronavirová opatření přerušila divadelní provoz a již od podzimu lidé míjejí zavřené dveře divadel, neznamená to, že se za nimi nic neděje. Divadla vysílají online a v omezených podmínkách připravují inscenace na dobu, kdy budou moci opět otevřít hlediště veřejnosti.

Foto: Jerry Háša

Komedii Vše o mužích s novým obsazením zkouší Jana Janěková.

Článek

Pracuje tak i pražské divadlo Studio DVA, jehož představení bývají pravidelně vyprodána.

Do online vysílání se zapojilo již 12. března v první vlně koronavirových opatření sérií pravidelných talkshow Jsme s vámi. O sedm měsíců později, 12. října loňského roku, na ni navázalo. Napoprvé opět s Bobem Kleplem a Monikou Absolonovou, ale v pokračováních se v nich objeví i Petr Kostka, Carmen Mayerová, Daniela Kolářová, Marta Vančurová, Eva Holubová a další herci.

„Vysílali jsme i těsně před Vánocemi a před Silvestrem a od 6. ledna se opět každou středu od 19 hodin živě potkáváme s diváky. Střídáme koncerty a talkshow. Věříme, že humor, který přinášíme alespoň online, přispěje ke zlepšení nálady a prožití příjemných večerů ve společnosti našich hvězd,“ říká ředitel marketingu a PR divadla Studio DVA Tomáš Přenosil.

Ve středu 6. ledna odvysílalo divadlo speciální verzi koncertu Petře Hapko, děkujeme, pořádaného jako vzpomínka Michala Horáčka na první setkání s Petrem Hapkou 6. ledna 1984. Výtěžek koncertu, na němž vystoupili Lenka Nová, Petra Hřebíčková, Ondřej Ruml, Jan Sklenář a Xavier Baumaxa, podpořil aktivity Centra Paraple částkou více než 103 tisíce korun.

„Další formou našich online vysílání jsou Večerníčky pro dospělé Boba Klepla, který oprášil své rodinné loutkové divadlo a začal s ním hrát krátké autorské skeče komentující současnou situaci divadla. Jak Bob říká, dřevění herci nikoho nenakazí,“ přibližuje Přenosil pořad, který je k vidění na Facebooku a YouTubu Studia DVA pod názvem Ehm Behm.

V divadle se za přísných hygienických opatření zkoušejí dvě inscenace. První je komedie Tři grácie z umakartu Michaely Doleželové a Janky Ryšánek Schmidt. Pojednává o třech ženách zavřených v kuchyni panelákového bytu. Se Zlatou Adamovskou, Ilonou Svobodovou a Anežkou Rusevovou ji připravuje režisér Ondřej Sokol. Druhou nové obsazení komedie Vše o mužích Miro Gavrana, v němž se v režii Jany Janěkové objeví Ján Jackuliak, Peter Pecha a Tomáš Novotný.

„Sledujeme aktuální situaci a jsme připraveni hrát, jakmile to bude možné a ekonomicky smysluplné. Rádi bychom uvítali diváky v hledišti co nejdříve, ale hrát s dvacetiprocentním omezením kapacity znamená pro pražský sál sto dvacet lidí z šesti set, což je nerentabilní,“ vysvětluje Přenosil.

Studio DVA se tak upíná především k letním měsícům. „Připravili jsme na léto bohatý program, protože, jak doufáme, budou lidé pociťovat hlad po kultuře. Chceme na repertoár vrátit komedie, které máme nastudované, plus nové inscenace. Máme nazkoušenou i inscenaci hry Petra Zelenky Beckham s Karlem Rodenem a dalšími herci, ale ta se pro svou velikost na letní scénu nevejde. Uvedeme ji nejspíš až na podzim,“ tvrdí Přenosil.

Od 1. června do 31. srpna chce divadlo hrát v Praze na Letní scéně Vyšehrad, nově i na pražském Výstavišti a Libeňském zámečku, mimo metropoli pak na Tvrzi Divice u Loun a Letní scéně Vítězná u Dvora Králové. Stabilní letní scénou bude Vyšehrad, na ostatních místech se bude soubor střídat.

„Situace nás donutila vrátit se ke kořenům divadla, ke kočovnému divadlu a loutkám,“ komentuje koronavirovou realitu s nadsázkou Přenosil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám