Hlavní obsah

Písničkář James Blunt zpíval na Hradě

Právo, Jaroslav Špulák

Včera se poprvé v Česku představil britský zpěvák James Blunt. Před svým večerním vystoupením na Pražském Hradě věnoval jeho Správě mladý stromek. Nahradil tím ten, který se musel v Laubeho zahradě kvůli jeho vystoupení pokácet.

Článek

"Přijel jsem do Prahy a rozkoukávám se. Je to krásné město, postupně se o něm dozvídám čím dál tím víc. Pražský hrad, to je historie, dýchá to tu na mě," řekl v podvečer na tiskové konferenci.

Teď dělám lásku, nikoli válku

Bývalý britský voják, který se zúčastnil mírové mise v Kosovu, o svém přechodu na koncertní pódia řekl: "Nebylo to těžké. Rozdíl je v tom, že dříve jsem cestoval v tanku, teď ve zlatém autobusu." V brzké době plánuje odehrát pro vojáky v Kosovu několik koncertů. "Je to dobrý nápad, něco takového plánujeme. Já teď dělám lásku, nikoli válku."

O tom, jestli jeho nové skladby budou veselejší než písně z první desky, nechtěl příliš spekulovat. "Myslím si, že mé písničky nejsou smutné. Jsem v zásadě veselý člověk. Podle mě jsou spíš melancholické a je v nich naděje."

Na večerním vystoupení představil tři novinky. Podle jeho slov to byla sice ochutnávka z chystané desky, ty nejlepší skladby si prý ale schoval až na ní. "Žádný tlak na svou osobu necítím. Víte, prodal jsem 10 miliónů desek, takže bych všechny starosti a obavy mohl klidně hodit za hlavu. Jiná by byla, kdybych prodal jen pár tisícovek. To bych se asi cítil hůř a přemýšlel o tom, jak své písničky celkově vylepšit."

Dva momenty v jeho životě rozhodly o tom, že pochopil, že začíná být slavný. Poprvé když měl v ruce svou první desku, a podruhé, když ho jeho matka poprosila, aby mu jí podepsal.

Blunt se také svěřil, že jej inspirovala hudba 60. let, a proto na své první desce používal klasické hudební nástroje. "Dokončuji už své druhé album. Bude hotové po americkém turné, které mě po pražském koncertu čeká. Nejdříve si ale dopřeji čtyři dny dovolené." Na adresu informací, které se o něm objevují v bulvárním tisku, poznamenal: "Devadesát procent z toho není pravda."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám