Hlavní obsah

Paul McCartney píše hudbu pro balet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Paul McCartney píše svůj první hudební part pro baletní představení. Bývalý člen legendární skupiny Beatles spolupracuje s newyorskou baletní společností (NYCB) na představení Ocean's Kingdom, napsal zpravodajský server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Paul McCartney

Článek

"Vždycky jsem se zajímal o nové směry, které jsem dřív nedělal. Tímto projektem jsem přímo nadšen," řekl Paul McCartney.

Světová premiéra bude 22. září. Datum dalších představení bude stanoveno později. V rozhovoru pro The New York Times osmašedesátiletý hudebník řekl, že představení je milostným příběhem založeným na dvou fantastických světech - království "čistého" oceánu a království země se dvěma padouchy.

Baletní mistr baletu NYCB Peter Martins nabídl Paulu McCartneymu spolupráci loni, když se potkali na jednom baletním představení. "Stejně jako zbytek mé generace jsem vyrůstal jako velký fanda Beatles, a proto pro mě bylo vzrušující setkat se s ním," řekl Martins.

"Když jsem ho trochu poznal a jeho velkou lásku ke skládání klasické hudby, řekl jsem mu, že by pro něho mohlo být zajímavé udělat něco pro newyorský balet. A jsem nadšený, že souhlasil s tím, že pro nás napíše hudbu."

V padesátiminutovém představení se objeví více než 40 tanečníků. Bývalý člen Beatles psal klasickou hudbu již dříve. Jeho album klasické hudby Liverpool oratorio vyšlo v roce 1991, po něm následovalo Standing stone, Working Classical a čtvrté Ecce Cor Meum (Hle, moje srdce!) dokončil v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám