Hlavní obsah

Obří spermie zahájila festival akčního umění

Obří plátěná asi osm metrů dlouhá spermie s člověkem v útrobách, která procházela plzeňskou pěší zónou, zahájila v pondělí devátý ročník festivalu akčního umění Anymous Art. Akční umění se nesnaží nabídnout lidem dopředu připravené sdělení, ale spoléhá na jedinečnost každého okamžiku. Je to výtvarná forma, která vystupuje z galerií přímo do veřejného prostoru, provokuje a vyvolává reakce okolí.

Foto: Eret Petr, ČTK

Obří spermie překvapila obyvatele Plzně.

Článek

Chodci ani mnohdy netuší, co se kolem děje, a svými projevy se sami stávají součástí představení, řekl Michal Krysl ze sdružení Anymous Art. Právě reakce okolí na obří spermii, která se sunula ulicí, občas se zastavila, nakoukla do dveří obchodů nebo se přiblížila k lidem, představení dotvářely. "Necháváme tomu volný prostor, chceme narušit stereotyp prostředí a nastolit v něm novou realitu," řekl Krysl.

Zatímco někteří lidé považovali spermii za narušování své cesty ulicí a obloukem se jí vyhýbali, jiní ji míjeli s úsměvem, žertovali, někteří prohodili pár slov, pro mnohé z nich ale bylo problematické vyslovit nahlas slovo spermie. Když výprava malých dětí považovala podivnou bílou věc na ulici za zmrzlinu, dospělí s úsměvem souhlasili. Našli se i takoví, kteří vystupovali nepřátelsky. Partička dětí na spermii víc než čtvrt hodiny dorážela, tahala za ni, strkala do ní a snažila se ji převrátit. "Slyšel jsem taky, že mi někdo hrozil, že mě zapálí," uvedl Krysl.

Plzeňská přehlídka je podle něj jediným kontinuálně probíhajícím festivalem svého druhu v ČR. S projektem ale performeři jezdí i do Ústí nad Labem, Lisabonu a Faru v Portugalsku a Lince.

V Plzni se v dalších dnech na ulici představí ještě skupina polských umělkyň. Zavřené v plastových boxech je budou lidé moci posunout ulicí, studentky alternativního tance po sobě budou další den cákat barvou, další umělec plánuje před budovou banky vařit peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám