Hlavní obsah

Nová alba: Divokej Bill, Fall Out Boy a Debbi

Právo, Jaroslav Špulák

Divokej Bill oslavuje patnáct let existence a činí tak vydáním v pořadí šestého studiového alba. Američtí Fall Out Boy se vrátili na scénu po čtyřech letech a udělali velmi riskantní krok. Debbi přichází se svým druhým albem, které je velice ambiciózní. Jsou tu ale i další zajímavé novinky.

Článek

Divokej Bill: 15

Foto: Supraphon

Nová alba

V patnáctém roce existence vydává úvalská skupina Divokej Bill šesté studiové album. Jmenuje se jednoduše 15, přináší jedenáct nových skladeb a především pokus posunout charakteristický sound formace o kus dál, přitom jej však neztratit.

Přestože na něm chybí typická „hospodská vyřvávačka“, které kapela na všech svých předešlých počinech měla, z písniček lze povětšinou hned po několika akordech poznat, že s nimi přichází Divokej Bill. V textech na albu přiznal dospělost. Dolsin, Mašina, Všema deseti či Tíseň jsou písničky, jimiž připouští, že čas plyne a on si je toho vědom. Není v nich nářek, jenom konstatování. A také nástin další cesty. S novými písněmi odvedl dobrou práci. Je cítit, že čerpal ze svých autorských i hráčských zkušeností i zvyklostí a i teď chtěl nabídnout zábavné kousky tak, jak to činil během své kariéry.

Fall Out Boy: Save Rock and Roll

Foto: Universal Music

Nová alba

Čtyři roky po přerušení kariéry se na scénu vrací americká skupina Fall Out Boy. Činí tak prostřednictvím pátého studiového alba Save Rock And Roll, jehož prostřednictvím se vytrhává z pop-punkových kořenů.

Je to odvážný krok, vždyť opouští hájemství, v němž se jí dařilo. Klidně mohla vyjet na comebackové turné, přehrát hity z minulých let a shrábnout za to hromadu dolarů.

Namísto toho spálila mosty a začala prakticky od začátku. Zpěvák Patrick Stump využívá nový rejstřík, v němž mu sedí jak klidné pobrukování, tak vypjatý výraz, a písně jdou více než po prvoplánové melodii po živé stadiónové atmosféře. Neznamená to ale, že melodii nemají.

Na první poslech je to album trochu monotónní. Po dalších posleších ale vyplavou na povrch skvělý zvuk, chytré aranže i silné vokální linky.

Debbi: Love, Logic & Will

Foto: Universal Music

Nová alba

Druhé album Debbi zvěstuje, že se mladá zpěvačka pomalu profiluje. Zatímco na debutu byly skladby i její projev různorodé, tentokrát zvolila jasnější řeč. Vyjma bonusové skladby Ležím v Tvé blízkosti (která ale svou jinakostí desku narušuje) zpívá pouze anglicky.

Stylově se pohybuje v oblasti popu, také v hájemství poklidných skladeb ve středním či pomalém tempu, a kolekce díky dobré produkci drží pevně pohromadě, netříští se. Jestliže v Čechách působící zpěvačka není schopna hledat skvělé textaře a obdařit v zásadě příjemné písničky českými texty, ztěžuje si cestu k posluchačově přízni. V dané situaci nicméně zvolila nejlepší možné řešení. Naznačila, že umí být tuctová, hned ale jedním dechem hlásí, že její talent souzní s písničkami, v nichž se hlas vine nad hudební složkou.

Skyline: Fairytapes

Foto: Championship

Nová alba

Pražská skupina Skyline vydává své již šesté řadové album. Novinka vznikala během loňského roku a podle členů kapely je v porovnání s předchozím albem Private Madness, Public Danger veselejší, tanečnější a elektroničtější. Nové album si kapela produkovala sama, o finální mix a mastering se postaral zvukový inženýr Matouš Godík.

Roman Horký a Pozdní sběr: Na trati

Foto: EMI Music

Nová alba

Na albu Romana Horkého a kapely Pozdní sběr je současný moderní folk. Jiří Pařez (Pozdní sběr) vybral pro album tři starší nikdy nevydané písně a písničky z několika posledních let, které s Horkým přearanžovali. Společně také dotvořili další dvě písně – Hodinu duchů a titulní písničku Na trati. Horký pak napsal dvě úplně nové skladby.

We On The Moon: Beating Heroes

Foto: Championship

Nová alba

Album brněnské poprockové kapely We On The Moon se jmenuje Beating The Heroes. Je na něm jedenáct písniček zpívaných v angličtině, které produkoval držitel cen Anděl a Apollo Boris Carloff.

Yeah Yeah Yeahs: Mosquito

Foto: Universal Music

Nová alba

Již čtvrté album americké alternativní rockové kapely dostalo název Mosquito. Zpěvačka Karen O řekla: „Novinka se bude od naší minulé desky naprosto lišit, takže v tomto směru vlastně opět nezklameme. Zvukově bude rozmanitá, víc lo-fi, trochu ovlivněná roots reggae.“

Producenty kolekce jsou David Sitek a James Murphy z LCD Soundsystem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám