Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu získala Alice Munroová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nobelovu cenu za literaturu získala kanadská spisovatelka Alice Munroová. Švédská akademie to oznámila ve čtvrtek ve Stockholmu, podle jejího prohlášení „je mistryní současné povídky”.

Článek

Munroová skutečně proslula hlavně svými povídkami. Je hodně překládaná a známá i v ČR. Jde například o tituly jako Příliš mnoho štěstí, Útěk, Už dávno ti chci něco říct a jiné povídky a Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel.

Existuje však mnohem více starších knih ze sedmdesátých a osmdesátých let, které v češtině nikdy nevyšly – Dance of the Happy Shades, Something I’ve Been Meaning to Tell You, Who Do You Think You Are?, The Moons of Jupiter nebo The Progress of Love.

Munroová je také držitelkou Man Bookerovy ceny a trojnásobnou držitelkou kanadské literární ceny Governor General’s Award z let 1968, 1978 a 1986.

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Alice Munroová

Většina příběhů komerčně úspěšné autorky je zasazena do kanadského Ontaria, kde se narodila. Její povídka The Bear Came Over the Mountain byla zfilmována pod titulem Away from Her a následně nominována na Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář.

V dojemném příběhu o starším manželském páru, jehož život zničí zákeřná choroba, si zahráli Julie Christieová, Gordon Pinsent, Olympia Dukakisová, Michael Murphy či Kristen Thomsonová.

Svázána s Ontariem

Alice Munroová (původně Laidlawová) se narodila ve Winghamu v Ontariu roku 1931. První literární pokus The Dimensions of a Shadow publikovala v devatenácti letech. Se svým prvním manželem Jamesem Munroem se seznámila na univerzitě a odstěhovala se do Vancouveru. V šedesátých letech si založila knižní obchod. Její povídky se konečně více proslavily a od té doby patří k nejprodávanějším spisovatelkám.

V jednom interview se zmínila, že k formě povídky ji vlastně vedlo i to, že se musela starat o dvě dcery a neměla moc času. Po rozvodu si vzala Geralda Fremlina a usadila se na farmě u města Clinton.

Letos patřili k favoritům sázkových kanceláří také japonský prozaik Haruki Murakami, Margaret Atwoodová, Svjatlana Aleksijevičová či norský dramatik Jon Fosse. Mluvilo se i o Joyce Carol Oatesové, Philipu Rothovi či keňském spisovateli jménem Ngugi wa Thiong’o.

Alice Munroová - knihy dostupné v češtině:

Útěk 

Příliš mnoho štěstí

Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel

Už dávno ti chci něco říct a jiné povídky

Už léta se spekuluje o Nobelově ceně pro Milana Kunderu, nikdy ji ale nedostal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám