Hlavní obsah

Muzikál o Marleym bude v květnu 2015

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzikál o životě nejslavnější osobnosti reggae Boba Marleyho připravují v americkém divadle Center Stage v Marylandu. Muzikál píše i režíruje Kwame Kwei-Armah a premiéra je naplánována na květen 2015.

Foto: bobmarley.com

Bob Marley

Článek

Muzikál se zabývá hlavně jedním problematickým obdobím v Marleyho životě. V roce 1976, když už byl hvězdou, se ho pokusili zavraždit. Marley prožil obrovský šok, nečekal, že je něco takového možné v jeho milované zemi, a po pár dnech se odstěhoval do Londýna na dva roky.

“Nejvíce jsem dokázal ocenit Boba Marleyho během období, kdy jsem sám procházel proměnou jako umělec. Psaní tohoto kusu je můj způsob, jak vyjádřit úctu ke všemu, co jsem se od Marleyho za léta naučil. Je to čest mít příležitost uvést tuhle hru na pódium,” řekl autor.

„Jsme nadšeni, že přivedeme s Kwamem a Center Stage k životu část příběhu našeho otce způsobem, který ještě nikdo nedělal,” uvedla zpěvákova dcera Cedella. „Když jde o otcův odkaz, vždy jsme byli velmi opatrní při výběru umělců, s kterými chceme spolupracovat. Z týmu, který se dal dohromady pro tenhle projekt, jsme absolutně nadšeni.”

Ačkoliv muzikál připravují v USA, autor a režisér Kwei-Armah pochází z Londýna, kde si vydobyl uznání jako dramatik a režisér s hrami A Bitter Herb, Seize the Day, Let There Be Love a Beneatha’s Place. Režíruje mimo jiné také Shakespeara.

Marley vzniká ve spolupráci s New York City Public Theater, Oskar Eustis z New Yorku se ujal role dramaturga.

„Na téhle hře jsem chtěl dělat s nejlepšími mozky. To, že mám na palubě Oskara, mi zajistí největší šanci, jakou autor může mít, abych naplnil potenciál toho kusu.”

Kdy bude film?

Přes velké množství dokumentů o Marleym ještě pořád neexistuje žádný celovečerní hraný film. Více než deset let se v zahraničních médiích spekuluje o snímku podle knihy jeho manželky No Woman No Cry: My Life With Bob Marley. Film je v mezinárodní filmové databázi IMDB stále zařazen jako projekt „ve vývoji“, scénář údajně píše Lizzie Bordenová, ale jinak žádné nové informace nepřibyly.

Nedávno vzbudil pozornost úspěch starého výběru hitů Boba Marleyho (Legend), který se dostal mezi nejprodávanější desky týdne. Digitální album se totiž začalo na internetu prodávat za 99 centů a Američané se na Marleyho vrhli. Něco podobného zkoušeli i současní interpreti, třeba digitální verze Prism od Katy Perryové se jednu dobu rozdávala zdarma a Lady Gaga se snažila ošálit hitparády tím, že nabídla novou nahrávku Born This Way za 1 dolar.

Reklama

Výběr článků

Načítám