Hlavní obsah

Mamma Mia! Radostná oslava života a lásky

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Money, Money, Money, Take a Chance on Me, Dancing Queen, Super Trouper nebo SOS. Kdo by neznal legendární hity švédské skupiny ABBA. A ty společně s Meryl Streepovou nebo Piercem Brosnanem hrají hlavní roli ve filmovém muzikálu Mamma Mia! Snímek britské divadelní režisérky Phyllidy Lloydové je tento týden jednou z novinek v českých kinech.

Článek

Příběh je banální, vystavěný tak, aby se do něj lehce napasovaly písničky. Na řeckém ostrově provozuje Donna (Streepová) se svou dcerou Sophií a jejím snoubencem Skyem hotel. Sophii dlouho trápí, že nezná svého otce. Brouka do hlavy jí nasadí až matčin deník. Objeví v něm, že v úvahu otcovství připadají tři pánové, se kterými měla máma avantýry – byznysmen Sam (Brosnan), dobrodruh Bill (Stellan Skarsgard) a bankéř Harry (Colin Firth). Připraví tak pro Donnu nečekaný dárek – jejím jménem jim zašle pozvání na svatbu.

Naprosto strhující výkon Meryl Streepové

„Ještě nikdo po mně nechtěl, abych ve filmu dělala takové věci. Netušila jsem, jaká zábava je slézat vysokou stěnu a u toho zpívat Mamma Mia,“ řekla dvojnásobná držitelka Oscara, která křepčí jako mladice urvaná ze řetězu, skáče, tančí a ještě výborně zpívá. Převálcovala tak všechny své spoluhráče, kteří na fešandu v lacláčích zkrátka neměli.

Benny Andersson a Björn Ulvaeus ze skupiny ABBA měli při přípravě snímku, jemuž předcházel divadelní muzikál, podmínku, aby všechny písničky byly zachovány, a navíc, aby je herci i zazpívali. To se ukázalo jako největší problém u Pierce Brosnana, který ledva vytlačil čistý tón. A navíc u toho vypadal znaveněji než při bondovských honičkách.

Mamma Mia! je jiný muzikál než klasiky typu Jesus Christ Superstar nebo Hair. Zdaleka nedosahuje jejich kvalit a uměleckých hodnot. Přesto není špatný. Má jiný styl, je z jiné doby a je pro jiné publikum. Jedno se režisérce musí nechat – natočila důstojný snímek, jímž vzdává hold legendární skupině, a dokázala v něm skloubit osobitou hudbu, hollywoodské hvězdy a odvazující atmosféru tak, že se budete bavit, jako už dlouho ne.

Mamma Mia! je sice jednoduchá a upištěná komedie, přesto kouzelně veselá oslava života a lásky. Atmosférou a dováděním na romantickém ostrově se dokonce může divák nechat tak strhnout, až se přistihne, jak se od prvních minut po závěrečné titulky kření a vrtí v sedačce.

Na závěr ještě pár poznámek. Než se rozhodnete vyrazit do kina, je třeba se zamyslet nad třemi body. Což zmiňuji i proto, abyste na mě potom nesvolávali hromy blesky, že větší kravinu jste v životě neviděli a že jste vyhodili peníze za drahé vstupné.

Podmínky pro přežití (a užití si) snímku jsou následující – mít rád hudbu kapely ABBA, mít vysokou toleranci pro líbivé a „uřvané“ americké snímky a mít zálibu v romantických komediích, v nichž kýč čučí z každého záběru. Pro posuzování Mamma Mia! je klíčové totiž to, jak kýč vnímáte, kde máte hranici. Protože tento snímek stojí přesně na hraně – jedna sladká, láskyplná scéna při západu slunce navíc a autorka článku píše zcela jiné řádky.

Mamma Mia!, Velká Británie/USA, 2008

Režie: Phyllida Lloyd. Hudbu a text napsali Benny Andersson a Björn Ulvaeus, hrají: Meryl Streepová, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard, Julie Walters, Dominic Cooper, Amanda Seyfried a Christine Baranski.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám