Hlavní obsah

Magnesia Litera opět s Danielou Písařovicovou

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderátorka Daniela Písařovicová a herec a režisér Jiří Havelka provedou v úterý 4. dubna na ČT art večerem, během něhož budou vyhlášeni vítězové 16. ročníku literární soutěže Magnesia Litera.

Foto: Magnesia Litera

Nové logo z dílny studia Perfect Planet

Článek

Letošní ročník byl obeslán 352 přihláškami ze 134 nakladatelství či jiných subjektů, což je o šest více než loni. Nejpočetněji je obsazena kategorie Litera za prózu se 77 tituly. Číslo zároveň není konečné, porotci si mohou přidat podle svého názoru další tituly. Předsedou poroty zůstává publicista a šéfredaktor stanice ČRo Vltava Petr Fischer.

Přibylo ocenění za publicistiku

Mezi klasické kategorie – kniha roku, próza, poezie, překladová kniha, objev roku, nakladatelský čin, naučná literatura, knihy pro děti a mládež či Kosmas Cena čtenářů – přibude ocenění za publicistiku. Nominovaní autoři budou mít možnost představit se na čtyřech veřejných, zdarma přístupných čteních, která budou probíhat v Knihovně Václava Havla.

Součástí propagace soutěže budou i příběhy jednotlivých knih, které s kolektivem animátorů vyrábí režisérka Maria Procházková. ČT je bude vysílat na programu ČT1 ve 20 hodin, a sice od 25. března do 3. dubna. Loni zaznamenaly velký úspěch, průměrná sledovanost jednoho dílu byla víc než půl miliónu diváků. Kromě toho jsou k dispozici i nakladatelům, knihkupcům a médiím.

Zájem o vítěze se odrazil i na prodejích jejich děl. Dobře si vedla vítězná próza Anny Bolavé Do tmy, prodej se po oznámení zvýšil čtyřnásobně a přesáhl osm tisíc výtisků. Zklamání přišlo při prezentaci vítěze blogu, protože ke knižnímu vydání Humans of Prague Tomáše Prince dosud nedošlo.

Zpoždění je způsobeno jeho charakterem, protože se skládá z portrétů lidí, které autor potkal v pražských ulicích.

„Čekal jsem na ucelenější soubor fotografií a příběhů a hledal klíč k tomu, jak natolik rozmanitý soubor textů propojit ve fungující celek knihy,“ vysvětluje Princ. Brzy by mělo dojít k podpisu smlouvy s nakladatelstvím a kniha by mohla vyjít ještě letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám