Hlavní obsah

Mackovo pokračování Saturnina je jirotkovské

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako noví autoři oživili příběhy Hercula Poirota či Jamese Bonda, došlo i na legendárního Saturnina Zdeňka Jirotky. Po pětasedmdesáti letech vychází jeho pokračování s názvem Saturnin se vrací, za nímž stojí bývalý politik a překladatel Miroslav Macek.

Foto: nakladatelství XYZ

Obal knižní novinky

Článek

Humoristický román se nese v ryze jirotkovském duchu. Přestože ujmout se pokračování muselo vyžadovat dávku odvahy a troufalosti, Macek k dílu přistoupil pokorně a plynně navázal v linii nejen dějové, ale především stylové.

Mnohdy opakuje celé věty z původního Saturnina, vzpomíná na události, jako bylo lapení lva Marka Aurelia či dočasné nechtěné ubytování tety Kateřiny a Milouše v lodním bytě na řece. Nové situace jsou často podobné těm v knize předchozí nebo se odehrávají na podobném principu.

Postavy ve svých charakterech nedojdou téměř žádné změny, snad jen Milouš je o něco méně karikován negativním směrem, za čímž stojí jeho milostné vzplanutí a nedobrovolné zapojení do pracovního procesu.

Saturnin zůstává stále nepředvídatelným, bezejmenný vypravěč nepříliš poučeným, teta Kateřina je stále nesnesitelnou ženou chrlící kupy přísloví a lidových rčení a po jejím boku přibyl nový manžel, znovu František. Nechybí děda, který se v očích své rodiny změní ve vidinu snadno nabytého dědictví, ani doktor Vlach.

V knize se mísí čistě český humor s inspirací humorem britským a cítit je i Jirotkův původní vzor Pelham Grenville Wodehouse.

Je jistě otázkou, zda by kniha stojící sama o sobě bez tolik úspěšného předchůdce obstála. Určité vtipné pasáže, kterých je tu opět požehnaně, působí nadčasově, přetrvává tu lehká kritika společenských a lidských nešvarů, poplatných v kterékoli době.

Novému Saturninovi nechybí určitá lidovost, sympatická prostota, kterou prostupují jednotlivé humorné události. Původní Saturnin měl lidem ulehčit život v nepříliš šťastné době. Byť se dnes nenacházíme uprostřed války, lehká humorná kniha jistě potěší nejen pamětníky původního ikonického díla.

Miroslav Macek, Zdeněk Jirotka: Saturnin se vrací
XYZ, 232 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám