Hlavní obsah

Jubilejní Uherské Hradiště skončilo, vzalo si papírovou hlavu

Novinky, Dominik Hejbal

Letní filmová škola v Uherském Hradišti oslavila svůj jubilejní 40. ročník. Jako každé léto je i to aktuální pro fanoušky kinematografie spojeno s čekáním ve frontách na vytoužené snímky a následnou euforií, když se na projekci skutečně dostanou. Zhlédnutí filmu ve festivalové atmosféře je nezaměnitelným zážitkem.

Foto: Dominik Hejbal

Centrem festivalu opět bylo kino Hvězda.

Článek

Návštěvníci si Letní filmovou školu očividně užívají. Když například během maďarského sci-fi Cyklus se ani napodruhé nepodařilo nahodit titulky, zaplněný sál kina Hvězda reagoval s humorem.

Mezi díla, o něž je v Uherském Hradišti velký zájem, patří Frank. Symbolem britské tragikomedie je velká papírová hlava, kterou nosí jedna z hlavních postav, psychicky nemocný zpěvák Frank. Makety této rekvizity jsou k vidění i na Letní filmové škole, kde se o ně hrdě střídají návštěvníci s organizátory, a „Franka“ tak bylo možné potkat na každém rohu. V listopadu by se navíc měl objevit na plátnech po celé České republice.

Promítání tohoto snímku od režiséra Lennyho Abrahamsona se v Uherském Hradišti setkalo s nadšením. Už zhruba půlhodinu před začátkem byl sál v Klubu kultury zaplněný, na celou řadu zájemců se nedostalo. Došlo i na zřídka viděný festivalový jev, kdy návštěvníci aplaudovali nejen po skončení filmu, ale dokonce hlasitě ocenili i některé scény.

Foto: Dominik Hejbal

Maketa papírové hlavy duševně nemocného zpěváka Franka lákala návštěvníky na očekávanou projekci.

Projekcím přecházela přednáška

Každé projekci předchází krátká přednáška o daném díle, někdy následuje diskuse s autory. Novinkou tohoto ročníku byla Letní filmová akademie, soubor přednášek významných českých filmařů, kteří divákům vysvětlují náplň své práce. Například činnost režiséra přiblížil Bohdan Sláma, kameru pak F. A. Brabec.

Diváci museli zkousnout i několik zklamání. Účast na poslední chvíli odmítl Michel Gondry, jehož animovaný dokument Je muž, který je vysoký, šťastný patří k největším hitům Letní filmové školy.

Foto: Dominik Hejbal

Čekání na projekci bylo mnohdy značně nepohodlné.

Rozmary počasí zhatily obě plánované Cinema Royal, tedy speciální projekce ve stylizovaném prostředí. To neplatilo o dalších nevšedních událostech. Legendární grotesku Frigo na mašině během promítání na náměstí doplnila cimbálovka. Se zájmem návštěvníků se setkal také projekt L. P. 1914 aneb Do biografu před 100 lety, který nabídl sérii němých filmů, jejichž děj popisoval komentátor s ukazovátkem v ruce s doprovodem živých nástrojů. Mezery mezi stoletými snímky doplnil další dobově laděný program, jako vystoupení baletky, žonglování nebo hra na flašinet.

Uherské Hradiště tak oslavilo 40. ročník ve velkém stylu. Odpovědět mohou příští rok Karlovy Vary, kde se bude konat jubilejní 50. mezinárodní filmový festival.

Foto: Dominik Hejbal

Práci kameramana divákům přiblížil F. A. Brabec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám