Hlavní obsah

Jubilejní JazzFest Brno v dubnu představí mnoho podob jazzu

Jubilejní 10. ročník mezinárodního festivalu JazzFest Brno, který se od 13. do 21. dubna uskuteční na několika místech v Brně, nabídne atraktivní zahraniční hosty i mladé a progresivní hudebníky reprezentující domácí jazzovou scénu. Prolog festivalu na dvou koncertech 29. a 30. března v hale Vodova obstará slavný americký zpěvák Bobby McFerrin.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bobby McFerrin

Článek

Festival zachovává osvědčený formát každodenních dvojkoncertů doplněných o noční jamsession. Novináře o tom informovali organizátoři festivalu Vilém Spilka a Vlastimil Trllo.

Podle organizátorů brněnský JazzFest slaví desáté výročí nejbohatším programem ve své historii. Návštěvníci, kterých celkem očekávají až 13 000, uslyší instrumentální finesy, tradiční jazz, fúze, experimenty, mistry improvizace i vrcholné vokální umění. "Letošním ročníkem si posouváme laťku zase o stupínek výš a doufáme, že v nastávající druhé festivalové dekádě se nám podaří pokračovat v nastaveném trendu každoročního zvyšování kvality a divácké atraktivity," uvedl Trllo.

Formanek, Carla Cooková, Mike Stern

Festival se uskuteční na několika scénách. Hlavní festivalové hvězdy reprezentují kolébku jazzu, Spojené státy. Například 13. dubna v Semilassu vystoupí s vlastním projektem jazzový matador s českými předky, basista Michael Formanek, v jehož kapele hraje jeden ze zásadních improvizujících klavíristů dneška Craig Taborn.

O pokračování série ruského jazzu se postará ruský saxofonista Dmitrij Bajevskij za doprovodu americké legendy bebopové kytary Joe Cohna. Jeviště Městského divadla Brno bude zase 14. dubna patřit afroamerické zpěvačce Carle Cookové. Další vrchol festivalu posluchače čeká ve čtvrtek 17. dubna v sále kulturního centra Semilasso, kdy se milovníci jazzu mohou těšit na trio kytaristy Willa Bernarda a Mike Stern Band.

Do letošního programu pořadatelé zařadili rekordní množství domácích kapel. "Slavíme desáté výročí Jazzfestu a na takové oslavě samozřejmě nemohou chybět domácí muzikanti. Jsme velmi rádi, že naše pozvání přijala v podstatě celá domácí špička - od stálic, jako jsou třeba Robert Balzar nebo Jaromír Honzák, až po skvělé nové projekty Davida Dorůžky nebo Tomáše Lišky," sdělil dramaturg festivalu Spilka.

Jazzový kytarista Dorůžka vystoupí hned ve dvou kapelách: jako host švédských The Stoner a mezinárodního tria Tomáše Lišky s italským hráčem na tahací harmoniku bandoneo Danielem Bonaventurou. "V triu zahrajeme v kostele Husova sboru, podobná prostředí s přirozeným zvukem preferuju. Naše hudba by měla na posluchače působit prostorově a vzdušně, i když s patřičnou dávkou energie," podotkl hráč na kontrabas Liška.

JazzFest začínal v roce 2002 jako menší nadšenecká akce, postupem času však tým mladých organizátorů dokázal do Brna přitáhnout velká jména světového jazzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám