Hlavní obsah

Jak znějí doteky hříchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spravedlivě dvěma směry dělí už desítky let svůj tvůrčí čas spisovatel Roman Cílek. Na jednu stranu je to literatura faktu, v níž se čtivou a působivou formou věnuje především událostem druhé poloviny dvacátého století, nástupu fašismu, holokaustu i časům poválečným.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Vedle toho pak Roman Cílek trochu odpočívá, nicméně rozhodně ne z pohledu kvality, v literatuře detektivní. Do ní patří i cyklus sbírek kriminálních povídek, souhrnně nazvaný Doteky.

V něm postupně vyšly Doteky stínu, Doteky hněvu, Doteky zoufalství, Doteky osudu, Doteky smrti a také Doteky hříchu, které získaly i audioknižní podobu. Jedná se o devět psychologicky prokreslených příběhů ze současnosti. Odehrávají se vesměs v tuzemském prostředí, s výjimkou jednoho z Dominikánské republiky, který je však svými postavami s domácím prostředím rovněž spjat.

Setkáme se v nich jak s mafiánskými praktikami a organizovaným zločinem prorůstajícím do společnosti a osudů lidí, tak s vlivem mocných překrucovat pravdu. Objevuje se v nich stejně tak vražda mladé dívky, jako bezohledná chamtivost vedoucí k smrti bohatého tchána. A to vše slovy mimořádně vyzrálého a zkušeného vypravěče, jakým Roman Cílek v každém případě je.

Zvuková podoba Doteků hříchu je co do hereckého obsazení mimořádně štědrá. V jednotlivých příbězích se vystřídají Igor Bareš, Miroslav Táborský, Simona Postlerová, Eva Elsnerová, Kristýna Frejová, Roman Štolpa, Radek Hoppe a dvakrát Martin Zahálka. Střídání hereckých interpretů jednotlivých detektivních povídek pochopitelně výrazně podtrhuje pestrost celé audioknihy.

Současně sjednocujícím prvkem je už zmíněný, působivý a jazykově bohatý vypravěčský styl Romana Cílka a také fakt, že v případě Doteků hříchu se v pravém slova smyslu nejedná o obvyklé detektivky vedoucí přímočaře od zločinu k trestu, ale o povídky s kriminální zápletkou v širším pojetí a v širších souvislostech.

Audiokniha má proto mimořádnou šanci přilákat k poslechu a zaujmout nejen skalní fanoušky tohoto žánru.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám