Hlavní obsah

Ikonická chaloupka uprostřed řeky Radbuzy shořela. Zapálili ji filmaři

Z romantické chaloupky, která stála na pilíři uprostřed řeky Radbuzy nad jezem v Chotěšově, zbyl jen popel. Ve středu shořela. A byl za tím úmysl. Dobrý úmysl. Zapálili ji filmaři v rámci natáčení nového českého filmu Citlivý člověk.

Foto: Daniel Koláček, Právo

Chaloupka na pilíři uprostřed řeky Radbuzy a její ohnivý konec.

Článek

„Byl to pro ni nejlepší a důstojný konec,“ řekl Právu chotěšovský starosta Daniel Koláček (Perspektivní pro Chotěšov). „Stejně bychom ji museli zlikvidovat. Pilíř bude sloužit nové lávce,“ vysvětlil starosta, kterého trochu mrzí, že se kolem neobvyklé stavbičky v poslední době podle něj rozpoutala tak trochu hysterie.

„Lidé si myslí, že to byla bůhvíjaká památka. Památku v Chotěšově máme, ale jinou - impozantní klášter. Chaloupka byla v dezolátním stavu, filmaři ji ostatně museli vyztužovat, aby nespadla,“ podotkl Koláček.

Byl to pro ni nejlepší a důstojný konec.
Daniel Koláček, chotěšovský starosta

Do kin vstupuje thriller s Karlem Rodenem, zkoumá vážné téma viny a trestu

Film

Porevoluční chajda

Chajda vyrostla krátce po sametové revoluci na pilíři - ten tady zbyl po železničním mostě odstraněném počátkem padesátých let. „Vybudovali jsme ji během čtrnácti dnů v rámci dětského tábora,“ řekl Právu již dříve Daniel Hacker, jeden z místních pamětníků. „Klády jsme opracovali na břehu, po vodě je plavili k pilíři a na lanech tahali nahoru. My jsme se na pilíř dostali po žebříku,“ vysvětloval.

Foto: Daniel Koláček, Právo

Chaloupka na pilíři uprostřed řeky Radbuzy a její ohnivý konec.

Srub byl přístupný pomocí kladky po laně nataženém ke stromu na břehu. „Vybavení bylo spartánské. Pryčny podél stěn, vyspat se tam mohli asi čtyři lidi, stolek. A také jednoduchá kamínka. Jezdilo se tam i v zimě,“ podotkl Hacker.

Tyhle vzpomínky jsou staré čtyři roky, už tehdy bylo jasné, že dny chaloupky jsou sečtené. Hacker ji nelitoval: „Svůj účel splnila, význam, který měla mít, už nemá, a není nikdo, kdo by se o ni staral.“

Divadlo Bez zábradlí představí tvorbu Menzela

Kultura

Chybějí peníze

Plánovaná lávka spojí Chotěšov s Mantovem na druhé straně řeky a bude součástí mezinárodní cyklostezky č. 3 z Prahy do Řezna. Na pilíři měla vyrůst už letos. „Projekt máme hotový a v rozpočtu vyhrazené peníze,“ připomněl starosta Koláček.

„Jenže cena železa šla strašně nahoru a místo jedenácti milionů by teď konstrukce stála odhadem o nějakých šest milionů víc. Původní sumu bychom byli schopni dát, zdražení nám ale udělalo čáru přes rozpočet. Pokusíme se peníze někde sehnat,“ konstatoval Koláček. Obec kvůli tomu požádala hejtmanství o desetimilionovou dotaci. „Jestli ji dostaneme, nevím,“ uzavřel starosta.

Citlivý člověk

Film Citlivý člověk natáčí debutující režisér Tomáš Klein, jde o volnou adaptaci románu Jáchyma Topola. V hlavních rolích se představí například David Prachař, Tatiana Dyková, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský nebo Jiří Lábus. „Chci divákovi nabídnout silný film, který ho konfrontuje s těžkými tématy dnešní doby, ale zároveň mu skrze svou stylizaci, energii a živelnost nabídne východisko a povzbuzení,“ uvedl režisér.

Reklama

Výběr článků

Načítám