Hlavní obsah

Hubáček o bojích u Matapanu

Novinky, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znalec námořních bitev Miloš Hubáček pokračuje v mapování událostí druhé světové války v Evropě a po knize Boj o Středomoří podává barvitý obraz největšího námořního střetnutí v této oblasti. Popisuje bitvu u mysu Matapan v roce 1941. U této jižní výspy poloostrova Peloponésu, kde se v březnu 1941 srazily válečné lodě fašistické Itálie a Velké Británie.

Článek

U Matapanu se odehrála první námořní bitva v historii, kdy připadla klíčová role letounům startujícím z letadlové lodi a nepřítele objevil v noční tmě radar. Proto mohl velitel britského Středomořského loďstva admirál Cuningham nejen ochránit britské konvoje plující po moři do Řecka a Afriky, ale v bitvě z 28. března 1941 zlikvidovat pět italských lodí. Ve 22 hodin 28 minut britské bitevní lodě odhalily přítomnost nepřítele, rozsvítily světlomety a okamžitě zahájily vražednou palbu.

Hubáček s precizností sobě vlastní sleduje přípravu celého konfliktu včetně modernizace výzbroje obou námořních mocností. Bombardování italské bitevní lodi Vittorio Veneto, které rozhodujícímu úderu předcházelo, se v jeho podání stává lidským dramatem všech zúčastněných. Všímá si i takových podrobností, jako že během bitvy měl na britské lodi Valiant na starosti světlomety dvacetiletý podporučík, řecký princ Philip, pozdější vévoda z Edinburghu a manžel budoucí královny Alžběty II.

Se znalostí událostí příštích komentuje Hubáček akce velitelů válečných lodí, kteří rozhodovali během desítek vteřin nejen o životě osádky, ale i tisíců dalších vojáků, jež se měli zapojit do boje o Řecko a sever Afriky. Jeho podání nabízí mnoho podrobností o parametrech všech lodí a jejich výzbroji. Třetí svazek chce autor věnovat německému tažení na Balkáně a obsazení ostrova Kréty.

Miloš Hubáček: Bitva u Matapanu

Paseka, 240 stran textu a 40 stran obrazových příloh

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám