Hlavní obsah

Film Czech Made Man vypadá cool, ale nehledejte v něm smysl

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Tomáš Řehořek přichází s akčně a efektně natočeným snímkem Czech Made Man. Sleduje životní osudy jednoho malého polistopadového podvodníčka, který vyrostl ve velkého „krále internetových domén“.

Článek

„Dejte mi sto dolarů a já je za měsíc votočim na deset táců" nebo „Všechno se dá koupit“ jsou oblíbené hlášky hlavního hrdiny filmu - Czech Made Mana. Je to takový normální český podnikavec/podvodníček, který se točí kolem sázek, hazardu a bordelů. Když vyroste z éry fialových sak a bílých ponožek typických pro buranské podnikatele devadesátých let, rozjede větší „kšefty“ v Číně. Štěstí mu to ale nepřinese.

Jan Budař v hlavní roli není špatný, nicméně jeho přidané retrospektivní komentáře k ději chvílemi až provokují přehnaně cool slangem. Ještě mnohem horší je fakt, že příběh nesděluje vůbec nic kromě staré omleté pravdy, že peníze samy o sobě neznamenají štěstí a někdy znamenají hlavně problémy. A o tom už bylo natočeno mnoho lepších filmů.

Podstatu Czech Made Mana lze shrnout do tří slov: kamera, střih, hudba – a všechno je cool. Povedlo se silně stylizované prostředí, šero, barvy noci, galérka (kamera Antonio Riestra). Atmosféra vzniká ve spojení s akčním střihem, různým zpomalováním a zastavováním obrazu a především výbornou hudbou, jež je na české poměry obrovským překvapením. Je skutečně úchvatné, jak Zuzana Gamboová umí zazpívat Summertime, a také zbytek hudby filmu výrazně pomáhá, ale stačí to?

Scénář je zcela průhledný, repetitivní a po první půlce začíná nudit. Pořád sledujeme jen kolotoč drog, alkoholu, podvodů a prostitutek. Chybí tomu vývoj, drama. Příběh nevyvolává v divákovi touhu vědět, jak dopadne.

Tvůrci tvrdí, že Czech Made Man je jedním z mála neobvyklých pohledů na uplynulých dvacet let české svobody v otevřené Evropě, ale to právě vůbec není. Jde o velmi obvyklý a nepřekvapivý filmový příběh o podvodníčkovi a fraškovitá stylizace také nepatří k nejoriginálnějším, i když uznejme, že některé fóry se povedly.

Míhají se tu tucty skutečně nádherných modelek, vysloužilých hereček a různých „wannabe“ českého i asijského původu, jenže marná snaha. V porovnání s americkým filmem to je pořád málo – i v nejpitomějším hollywoodském béčku najdete krásných podprůměrných hereček takové hromady, že je můžete přehazovat lopatou. V tomto žánru prostě Češi nemohou soutěžit s Hollywoodem. Přesto se o to stále pokoušejí.

Celkové hodnocení: 60 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám