Hlavní obsah

Dagmar Havlová končí v Divadle na Vinohradech

Novinky, Stanislav Dvořák

Herečka Dagmar Havlová se po čtyřiceti letech rozhodla rozloučit s Divadlem na Vinohradech hlavní rolí v Dürrenmattově Návštěvě staré dámy, kterou režíruje ředitel Národního divadla Jan Burian. Hraje v ní také ředitel vinohradského divadla Tomáš Töpfer.

Foto: Česká televize

Dagmar Havlová

Článek

„Já jsem se tou Klárkou Zachanassianovou zabývala už léta, protože to byla taková moje role, kterou bych se chtěla rozloučit tady s divadlem… Prošla si mnoha stíny, proto se stala krutou, chce se pomstít a přijde s jasnou myšlenkou. Ale když potom se vrátí do těch míst, kde prožila také mnoho krásného, tak trošku váhá,“ popsala herečka v České televizi.

„Myslím, že už nastal čas v nejlepším odejít,“ dodala.

Havlová se stala členkou hereckého souboru Divadla na Vinohradech už v roce 1979, ale ve skutečnosti tam celých čtyřicet let nehrála. V letech 1997 - 2003 plnila povinnosti manželky hlavy státu Václava Havla.

Poté se vrátila do divadla jako host rolí Kathleen Hoganové ve hře Israela Horovitze Chvíle pravdy a v poslední době hrála například Marii Stuartovnu nebo Raněvskou v Čechovově dramatu Višňový sad.

Foto: Viktor Kronbauer

Petr Kostka jako Komorník a Dagmar Havlová Veškrnová jako Claire Zachanassianová v Dürrenmattově hře.

Působí také v Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a v dalších charitativních projektech.

Návštěva staré dámy je příběh bohaté vdovy, jež se chce mstít za dávné příkoří. Za křivdu z mládí netrestá jenom svého bývalého milence, za peníze si kupuje i svědomí obyvatel městečka. Stejnou roli si od roku 1959 zahrála řada českých hereček – Jaroslava Adamová, Antonie Hegerlíková, Soňa Červená, Jiřina Bohdalová a přímo ve stejném divadle také Jiřina Jirásková.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám