Hlavní obsah

Česko-francouzský večer uctil Rameaua

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečný koncert 15. ročníku Letních slavností staré hudby připomněl ve středu ve Španělském sále Pražského hradu dvě výročí.

Španělský sál Pražského hradu.

Článek

Rok české hudby připomněl první polovinou programu – skladbami barokních skladatelů působících v Čechách (Fischer, Zelenka, Fux), druhou část věnoval 250 letům od smrti nejznámějšího francouzského skladatele 18. století Jeana-Philippa Rameaua s ukázkami z několika jeho oper a baletů.

Při vystoupení se spojily i síly obou národů, a tak s naším orchestrem Collegium Marianum zpívali Francouzi Isabelle Druetová a Alain Buet.

Flétnistka Jana Semerádová, vedoucí souboru a zakladatelka festivalu, vybrala pro 18. století typické scény odpovídající mottu večera Grácie a majestát, v nichž se pompéznost baroka pojila s galantností již nastupujícího rokoka.

Pomohli jí v tom pěvečtí sólisté, u nichž takříkajíc zdolal jasný a průrazný soprán Druetové poněkud málo znělý basbaryton Bueta.

V orchestru zaujali sólisté na trubky, bubínek i obě flétnistky.

Nadšení diváků vyvolávaly především rytmické taneční a pochodové části skladeb.

Večer i se dvěma přídavky byl impozantní tečkou za festivalem a přiřadil se k událostem letošního ročníku, kterému vévodily koncerty portugalského a polského souboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám