Hlavní obsah

České filmy prý na Cannes nemají

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká kinematografie není v současné době tak silná, aby se dostala do hlavní soutěže canneského festivalu. Řekl to člen výběrové komise MFF Cannes Guy Braucourt v diskusi u kulatého stolu na závěr festivalu francouzského filmu.

Foto: Jan Marxt
Článek

"Nemáme předem stanovená kritéria. Nikdy jsme si neřekli, že se musí objevit nějaký politický snímek, film určitého tvůrce či z konkrétního regionu. Je podstatné, aby ten, kdo vybírá, uměl svou volbu obhájit. Nevybíráme režiséry, ale co můžete dělat, když Lars von Trier natočí šestý dobrý film? Máte ho odmítnout jen proto, že už v Cannes soutěžil?" řekl Braucourt.

K faktu, že do nejprestižnější přehlídky světa se ale až na výjimky středo- a východoevropské filmy včetně českých nedostávají již tradičně, Braucourt poznamenal: "Je těžké vynášet soudy vůči tvůrcům, ale mám dojem, že v těchto zemích nedošlo ke generační výměně, že nemáte tu sílu jako v minulosti. Možná se mýlíme, ale to by se museli stejně mýlit kolegové z Berlína i Benátek."

Ostatně například Španělé prý neměli v Cannes film léta, dokud nepřišel Pedro Almodóvar, stejně tak Němci. "Letos jsme jeden německý film přijali, ale nevím, jestli to nebyla medvědí služba - všichni ho buď rozcupovali, nebo nechali bez povšimnutí," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám