Hlavní obsah

Cenu diváků Czech Grand Design dostala Koldová

Vedle ocenění, která českým designérům před dvěma týdny udělili odborníci, vybrali svého favorita také návštěvníci výstavy nominovaných prací v soutěži Czech Grand Design. Cenu veřejnosti pořadatelé v Národním technickém muzeu předali sklářské výtvarnici Lucii Koldové, která loni dostala v této soutěži hlavní cenu. Letos byla nominována v kategorii Designér roku.

Foto: archív Lucie Koldové

Lucie Koldová

Článek

Návštěvníkům výstavy, která trvá až do konce března, se její práce líbily nejvíce ze všech mnoha desítek nominovaných tvůrců či studií. Koldová letos soutěžila s kolekcí svítidel Capsula pro Brokis, kde je vždy barevná skleněná kapsle lampy obalena průsvitným obalem, kolekcí nábytku Wrap pro Lugi (jednoduché stolky na silném podstavci ze zavinutého tenkého dřeva), kolekcí Bondage pro Lasvit, kterou tvoří jednoduché lustry z průsvitného skla opatřené koženými popruhy, a svítidlo Apollo pro La Chance.

Nástupkyní Koldové, tedy hlavním vítězem cen Czech Grand Design 2013, se 9. března stala módní návrhářka Monika Drápalová. Poprvé tak vyhrála hlavní cenu módní návrhářka. Akademie designu ČR jí udělila titul Grand designér roku a Drápalová získala 100 000 korun na vytvoření ceny pro vítěze příštího ročníku. Drápalová zvítězila i v kategorii Módní designér roku s kolekcí The Free Circle pro Rose & Mary Fashion a kolekcí Sedm vytvořenou ve spolupráci s Františkem Matouškem. Drápalová je dvojnásobnou držitelkou ceny v této kategorii stejně jako Hana Zárubová.

Móda letošnímu udělování cen vévodila, protože do síně slávy byla uvedena třiaosmdesátiletá návrhářka Zdeňka Bauerová, která je podle poroty synonymem české módy od druhé poloviny 20. století po současnost. Po dobu svého pedagogického působení vychovala několik generací českých oděvních návrhářů, navrhovala pro módní domy i pro jednotlivce a spolu s Evou Fialovou vytvořila velmi úspěšnou kolekci pro Expo 67 v Montrealu.

Cenu Designér roku dostal Jan Čapek za design nafukovacích hraček Pes Bulík a Formule pro Fatra Napajedla, které vycházejí z tradice hraček navrhovaných Libuší Niklovou. Čapek byl letos ve finále potřetí.

Reklama

Výběr článků

Načítám