Hlavní obsah

Britové opouštějí CD, bizarním skokanem roku se stává kazeta

Novinky, Stanislav Dvořák

Další pokles prodejů CD hlásí britská statistika za rok 2020. Naopak roste zájem o archaické vinylové desky a kazety, o kterých se před dvaceti lety soudilo, že musí brzy zaniknout.

Kazeta. Symbol osmdesátých let zažívá comeback.

Článek

Gramofonové desky jsou hit posledních deseti let. Jejich prodeje dlouhodobě rostou, v roce 2020 to bylo jen v Británii 4,8 milionu kusů, přestože jsou dražší než CD.

Lidé, kteří kupují vinyly, jsou specifická skupina. Vůbec nepodléhají krátkodobým módním vlnám a investují do časem prověřené kvality - mezi nejprodávanějšími skupinami figurují Fleetwood Mac, Oasis, Queen, AC/DC, Nirvana. Ze zpěvaček je nejoblíbenější Amy Winehousová.

Foto: Warner Music

Dua Lipa

Za poměrně bizarní jev je možné považovat raketový nárůst prodaných kazet. Audiokazeta je skokanem roku, loni se prodej skoro zdvojnásobil na 156 542 kusů. Nicméně průzkumy ukazují, že dnešní fanoušci často nemají přehrávač na kazety a kupují si je spíš jako zajímavost spojenou ještě s dalším, často podepsaným propagačním předmětem.

Prodej CD loni poklesl na 16 milionů kusů. Před patnácti lety se jich prodávalo  desetkrát více.

Stream vládne, ale co z toho?

Rok 2020 zaznamenal další nárůst streamování, jenže muzikanti z toho mají tak málo peněz, že jim to žádnou radost nedělá.

„My dokonce ani nevíme, jakou hodnotu má jeden stream. Není jak zjistit, kolik stream stojí, a to není moc dobrý vztah,“ postěžoval si nedávno Nile Rodgers ze skupiny Chic na hudební vydavatelství.

Foto: Profimedia.cz

Lewis Capaldi

Navíc stream souvisí i s tím, že průměrný přelétavý fanoušek si už nechce kupovat celá alba. Nejprodávanější britští interpreti roku jako Lewis Capaldi, Dua Lipa a Harry Styles mají problém prodat alespoň 0,3 milionu desek za rok. Pro srovnání dodejme, že Michael Jackson kdysi prodal 100 milionů kusů Thrilleru.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám