Hlavní obsah

Argonauti v Laterně magice

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po úterní předpremiéře uvede ve středu večer pražská Laterna magika českou premiéru inscenace Argonauti. Představení mělo světovou premiéru při loňských Letních olympijských hrách v Řecku, pro které vznikla v koprodukci s řeckou stranou.

Foto: archiv Nadace Agel

Jana Kosťová je na invalidní vozík odkázaná od roku 2005, kdy po cévní příhodě částečně ochrnula na spodní polovinu těla.

Článek

Byla uvedena třikrát (8.- 10.8.) v přístavním městě Volos, kde se při OH konaly kvalifikační zápasy fotbalistů. Námětem Argonautů je známá řecká báj o výpravě vedené Iasonem za Zlatým rounem do Kolchidy. Dobrodružství, jež při tom prožívají, a vztah Iasona k Medee jsou i obsahem inscenace, jež trvá 80 minut a používá klasické postupy Laterny magiky kombinující hudbu, tanec a film. Uvedení ve Volosu nebylo náhodné - argonauti vyjeli na svou výpravu právě z tohoto města.

Autorsky se na Argonautech podílejí jak Řekové tak Češi. Řeckou stranu zastupoval autor námětu Nikos Tsaknis a skladatel Dimitris Maragopulos, zbytek tvoří Češi - scénárista a dramaturg Václav Janeček, režisér, kameraman a spoluautor scénáře Petr Čepický, scénograf Miroslav Heřmánek, choreograf Jan Kodet a tvůrce kostýmů Pavel Knolle. V souboru 15 tanečníků hlavní role tančí Zuzana Novosadová (Medea) a Pavel Münch (Iason).

V předsálí lze zhlédnout výstavu fotografií Petra Našince dokumentující práci na přípravě inscenace. Po první sérii představení se Argonauti zařadí do stálého repertoáru Laterny magiky. Chystá se i další uvedení v cizině - ještě letos by měla inscenace zavítat do Německa a opět do Řecka. Argonauti jsou po představeních Odysseus a Minotaurus již třetím antickým námětem uvedeným v laterně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám