Hlavní obsah

Anna K: Noc na zemi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kategorii nejlepší popové album jsou nominovány desky Noc na zemi Anny K, Magnetické pole Kryštofa a Midlife Support Lesbiens. Tyto tituly by klidně mohly být nominovány i v kategorii nejlepší rockové album. Ukazují tak, jak se proměnila podoba popu.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Album Noc na zemi se nese v duchu předchozích desek zpěvačky Anny K, za nimiž stojí její životní i umělecký partner, kytarista Kurtizán z 25. Avenue Tomáš Vartecký, který ji dostal na výsluní. Album Nebe ji v roce 1999 zajistilo Anděla pro nejlepší popovou zpěvačku a titulní  píseň se stala skladbou roku.

Po vydání šesté desky zpěvačka uvedla: "Chvíli jsem si myslela, že bych se bez Tomáše Varteckého obešla. Oslovovala jsem různé skladatele a střádala písničky. Měla jsem pocit, že by bylo fajn udělat to jinak. Na lepšího autora jsem ale nenarazila. Tomáš je obrovský talent. Naučili jsme se umělecky si vyhovět."

Po snaze rozšířit spektrum autorů zůstala na desce jediná stopa - píseň Kruh, kterou napsal a také celou nahrál Jiří Janouch. Z nálady alba však nijak zvlášť nevybočuje, je sice trochu pročištěnější, ale i jí dominuje rockově zkreslená kytara.

DALŠÍ NOMINOVANÁ POPOVÁ ALBA
KryštofMikrokosmos
Support LesbiensMidlife
PŘEHLED VŠECH NOMINACÍ

Noc na zemi dále rozvíjí pojetí, které je pro alba Anny K s Tomášem Varteckým typické. Opět přináší moderní písničky mající často mnohem blíž k rocku než k popu, což zdůrazňuje často velmi agresivní Varteckého kytara. Rockový fundameet má i na rádia zamřená titulní píseň postavená na U2ovském zvuku kytary hrané přes delay.  Kontrast k převažujícím důraznějším skladbám mezi nimiž vyniká až brutální Lehce nevinná nebo agresivní 7 či vysloveně hardrocková Pohádka vyvažují jemnější písně, psychedelií stříknutý jemný Cukr a O kousek vedle tebe. Ani ty však  nepostrádají temný spodní proud, dávající jim tah. Zpočátku táhlé a uvolněné Jedem krajinou po stop time přejde v nekompromisní kytarový nářez.

Doposud nebývalou rockovou agresivitu připouští i Anna K, ovšem netvrdí že to byl záměr: "Na ničem takovém jsme se předem nedomluvili, takhle to přišlo. Když jsme písničky s kapelou aranžovali, dostali jsme se k tomuto výsledku."

K důrazu a naléhavosti přispělo také to, že desku natáčela kapela společně naživo. "S Tomášem jsme velmi riskovali, živý přístup k nahrávání totiž nemusel vyjít," uvedla zpěvačka.

Přes rockové ladění i přístup se Anna K drží popového schématu. Nadále zůstává v roli interpretky: "Když nová deska vznikala, probděla jsem několik nocí a chtěla Tomášovi pomáhat alespoň s texty. Byla jsem vzhůru do osmi do rána, hrálo mi to v hlavě, ale nebyla jsem schopna je dát dohromady."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám