Hlavní obsah

Pohádka Když draka bolí hlava je již natočena

Právo, Jaroslav Špulák

Česko-slovenská filmová pohádka Když draka bolí hlava je již natočena. Momentálně se dokončují animace a střih. Jejím režisérem je Dušan Rapoš, autorem scénáře je společně s Petrem Šiškou. Premiéra filmu je naplánována na 24. října letošního roku do pražského kina Lucerna. Snímek vznikl mimo jiné ke 100. výročí vzniku samostatného Československa.

Foto: archív produkce pohádky, Lenka Hatašová

Osmany Laffita a režisér Dušan Rapoš při natáčení pohádky.

Článek

Na světě je už i titulní píseň, kterou nazpívali Karel Gott a jeho dcera Charlotte Ella Gottová. Vznikl k ní i videoklip, v němž je poodhalena atmosféra z natáčení celovečerního snímku. Hudbu k písničce složil Lešek Wronka, textem ji opatřil Petr Šiška a režijně zpracoval David Beránek.

V hlavních rolích pohádky se kromě Karla Gotta představí Kamila Magálová, Miroslav Šimůnek, Zuzana Maurery, Ján Koleník, Zuzka Žáková, Jakub Jablonsky, Miro Noga, Osmany Laffita a další. Hrdinou pohádky je i drak Čmoudík, jenž je pro film výtvorem československých loutkářů, kteří využili tradiční technologii s moderními prvky, takže drak vypadá a chová se jako reálná postava.

Foto: archív produkce pohádky, Lenka Hatašová

Snímek z natáčení pohádky.

Významnou roli ve snímku budou hrát i hlasy známých osobností, kde vtip a šarm Igora Timka (slovenská hlava Draka) a Libora Boučka (česká hlava Draka) slibují dobrou zábavu, stejně jako důstojný hlas Václava Postráneckého, jenž zazní jako hlas starého Draka.

„Právě díky Čmoudíkovi přechází ve filmu čeština plynule do slovenštiny a naopak. Diváci si tak mohou uvědomit historickou sounáležitost obou jazyků a zjistit, jak blízko a přitom daleko mají k sobě dva národy někdejšího Československa, jehož vznik nám připomene v roce 2018 už sté výročí této významné události,“ říká k pohádce Petr Šiška.

Foto: archív produkce pohádky, Lenka Hatašová

Z natáčení pohádky Když draka bolí hlava.

Nepřehlédnutelnou složkou celého díla jsou písničky. Jejich autory jsou Vašo Patejdl, Michal David, Igor Timko, Lešek Wronka, Martin Harich nebo Miro Bazger.

Pohádka se natáčela v prostorách žilinského hradu Budatín, v Hrčavě, Štramberku, Třinci, Dolní Lomné, na zámku v Karviné i jinde po dobu 25 natáčecích dnů, bylo pro ni vyrobeno 120 originálních kostýmů a natáčení se zúčastnilo na 600 komparzistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám