Hlavní obsah

Bondyho hra po letech ožije v Disku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egon Bondy byl známý filozof, prozaik i básník, ale téměř nikdo neví o jeho divadelních hrách, např. o Ministryni výživy. Nikdy neinscenované hry se ujali studenti katedry činoherního divadla DAMU, upravili ji a pod názvem Žranice chystají premiérová představení na 16. a 17. listopadu v pražském Disku.

Foto: Disk

Z představení Žranice

Článek

Hru Žranice připravili Adam Skala a Kamila Krbcová, kteří prý vycházeli kromě Bondyho také z Velké Žranice Marca Ferreriho, což byl známý a značně kontroverzní film z roku 1973.

Autoři svou Žranici označují za „apokalyptickou sci-fi s komiksovými prvky“. Je válka, je hlad, lidé umírají, lidé se množí. Prezident zřídí ministerstvo výživy lidu a jmenuje jeho první Ministryni. Společně vyřeší problémy lidstva otevřením Masoráje, enormní továrny, která vymaže slovo hlad ze slovníků. Jenže - je mír, lidi se množí a nic netrvá věčně.

Ve žranici si zahrají studenti DAMU Denisa Barešová, Kryštof Bartoš, Filip Březina, Jindřiška Dudziaková, David Kozák, Magdalena Kuntová, Anna Peřinová, Vladimír Pokorný, Vojtěch Vodochodský a Martin Satoranský.

Věčně v undergroundu

Egon Bondy (vlastním jménem Zbyněk Fišer) byl nekonformní český filozof a umělec, který se sice hlásil k marxismu, ale za komunistického režimu patřil k undergroundu. Znal se například se skupinou Plastic People of the Universe. Stejně vášnivě ovšem kritizoval i porevoluční kapitalismus.

Bondy se považoval za buddhistu a napsal mimochodem velice hodnotnou monografii o Buddhovi. Kromě toho psal obrovské množství básní, proslulých originalitou, filozofickou hloubkou i vulgarismy a drsným humorem. Je též autorem brilantních próz, často s nádechem sci-fi, jako Invalidní sourozenci, Mníšek, Šaman, Nepovídka nebo fascinujícího cyberpunkového románu Cybercomics z devadesátých let.

Vstupenky na hru jsou k dostání na www.divadlodisk.cz nebo v pokladně divadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám