Hlavní obsah

Filmfest: Mladý Marx, mejdan starého funkcionáře i mrazivá sci-fi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu začíná v pražských kinech Lucerna a Atlas 12. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest. Mezi více než 30 uváděnými filmy se najde příběh komunistické ikony Karla Marxe Der junge Karl Marx nebo bizarní mrazivá sci-fi z Vídně Stille Reserven. Zrestaurovaná klasika Metropolis bude uvedena s živou hudbou.

Foto: X-verleih

Starého komunistu si zahrál slavný Bruno Ganz (V čase ubývajícího světla).

Článek

Festival bude slavnostně zahájen ve středu večer v kině Lucerna snímkem Mladý Karl Marx (Der junge Karl Marx). „Režisér Raoul Peck ve své novince popisuje zrod socialistického hnutí i vznik komunistického manifestu. Film je zároveň portrétem dvou bouřlivých mladých mužů, kteří pevně věří vizi lidské pospolitosti a revoluční síle vykořisťovaných a utlačovaných,“ sdělila za pořadatele Lucie Čunderliková.

Skryté rezervy (Stille Reserven) patří k nejpodivnějším filmům, jaké kdy ve středoevropském prostoru vznikly. Nachází se někde mezi Blade Runnerem a Franzem Kafkou.

Vídeň budoucnosti je plná odporných šedých věžáků, kde přežívají deprimovaní obyvatelé. Korporace lidi vysávají tak, že musí splácet i po smrti. Těla polomrtvých nebožáků, kteří nemají „pojištění smrti“, jsou pojišťovnou uměle udržována při životě a vykořisťována. Odebírají z nich orgány nebo je využívají jako náhradní těla na rození dětí. Tomu se snaží zabránit malá skupina rebelů. Pojišťovací agent Vincent s nimi necítí, ale pak ho ovlivní rebelka Lisa a Vincent ztrácí jistoty - už neví, kde je zlo a dobro.

Foto: Stillereserven.at

Pojišťovák z budoucnosti vám odebere orgány.

Film Před ranními červánky (Vor der Morgenröte) je o slavném rakouském spisovateli Stefanu Zweigovi, který jako Žid musel opustit své rodné Rakousko. Režisérka Maria Schrader natočila příběh o ztrátě starého domova a hledání toho nového, který ale nalézt nelze.

Snímek V čase ubývajícího světla (In Zeiten des abnehmenden Lichts) ilustruje dějiny 20. století na příkladu rozpadající se rodiny. V hlavní roli stárnoucího komunisty exceluje Bruno Ganz (Pád Třetí říše).

Das Filmfest uvede i zrestaurovanou verzi kultovního snímku Metropolis s živou hudbou, o kterou se postará uskupení Forma. Snímek jako první uvidí brněnské publikum ve středu 18. října a o den později pražské v centrální Městské knihovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám