Hlavní obsah

Jiří Kalousek nekreslil jen pro děti

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kresby tuší, akvarely i oleje výtvarníka Jiřího Kalouska (1925– 1986) lze zhlédnout do 11. září v pražské Galerii Millennium. A mnoho jeho postav a figur je známých.

Foto: katalog výstavy

Figurky výtvarníka Jiřího Kalouska mají neopakovatelný rukopis (Aristofanés, 1973).

Článek

Kalousek totiž vytvořil komiks Obrázková kronika českých dějin, jenž vycházel v měsíčníku Mateřídouška. Z časopisu Ohníček je známý jeho seriál Otazníky detektiva Štiky a z televizních Večerníčků pohádky O Dorotce, O Kubovi a Stázině nebo příběhy Huga z hor.

Foto: katalog výstavy

Jiří Kalousek - Uáááá.

Kalousek však, jak pražská expozice ukazuje, nedělal jen obrázky pro nejmenší. Dokázal například dobře pojmout i erotická témata. Jeho ženy jsou inspirovány kyprými vnadami žen baroka či éterickou přízračností dam secese, skrývajících svou neřest jemným oparem světla. Právě ve vykreslení ladných tvarů boků, hýždí i ňader je patrné výtvarníkovo mistrovství. Umí s jistotou vytvořit křivky, které v sobě mají latentní erotično.

Foto: katalog výstavy

Jiří Kalousek - Motocykl.

Tajemství i bohatost tvarů využívá také při zobrazování krajiny. Moře, hory, exotická příroda pod jeho rukama doslova ožívají. V knižních ilustracích a kreslených vtipech, často i politicky zabarvených, využívá Kalousek spíše redukci výtvarného jazyka.

Figura musí okamžitě vyjádřit to, o co na papíře jde. Každý to musí pochopit a pointa musí být zjevná na první pohled. To tvůrce dobře ví a symbolickou řeč beze slov dovedl až k dokonalosti.

Foto: katalog výstavy

Jiří Kalousek - S SSR na věčné časy.

Jiří Kalousek se řadí mezi osobnosti, jako jsou Adolf Born, Neprakta, Marko Čermák či Jiří Šalamoun. Svými pracemi ovlivnil několik generací lidí, protože jim přiblížil svět neopakovatelné romantiky, která se třeba takříkajíc zadřela pod kůži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám