Hlavní obsah

Black Sabbath: Poslední sbohem a pak už jen čekání na temný zázrak

Právo, Jaroslav Špulák

Ve čtvrtek 30. června vystoupí v pražské O2 areně britská skupina Black Sabbath. Bude to prý v naší zemi naposledy, protože koncert je součástí jejího rozlučkového turné The End. Ani jeden ze členů kapely nepřipouští, že by to mělo být jinak. Ne v tuto chvíli.

Foto: Universal Music

V současné době jsou Black Sabbath oficiálně pouze tři. Zleva Tony Iommi (kytara), Ozzy Osbourne (zpěv) a Geezer Butler (baskytara).

Článek

Zpěvák Ozzy Osbourne jenom nedávno řekl, že kdyby kapela měla možnost zahrát na fotbalovém stadiónu svého milovaného klubu Aston Villa v domovském Birminghamu, udělala by to kdykoliv, tedy i po skončení turné. „Nejlepší by bylo, kdyby šlo o poslední koncert celého rozlučkového turné,“ dodal na upřesněnou.

Byl to nicméně právě Ozzy Osbourne, který předtím médiím opakovaně potvrdil, že jeho skupina po absolvování probíhajícího rozlučkové turné s názvem The End definitivně ukončí činnost. „Skutečně Black Sabbath po turné odejdou. Neříkám, že už nikdy po boku Geezera nebo Tonyho nevystoupím, ale oficiálně jako Black Sabbath končíme. Vrátím se ke svým vlastním věcem,“ uvedl zpěvák, který proslul nejenom jako člen slavné hardrockové kapely, kterou vzývají i fanoušci klasického heavy metalu jako jednu ze svých matek zakladatelek, ale i jako sólista.

Prozradil rovněž, že kapela se nakonec rozhodla zříci nahrávání původně zamýšleného rozlučkového alba. Důvodem byla skutečnost, že by to dlouho trvalo. „Trvalo by to tři nebo čtyři roky. To už by mi ale bylo sedmdesát dva nebo sedmdesát tři let. Takže jsme se rozhodli pouze pro rozlučkové turné,“ vyjádřil se.

Při té příležitosti zavzpomínal i na začátky kapely. „Začínali jsme jako děti a nejvíce si vážím toho, že jsme nebyli skupinou z hlavy nějakého londýnského magnáta. Byli jsme čtyři děcka z místa, které se jmenovalo Aston. Bylo to příšerné místo za levné nájemné a my si řekli, že dáme dohromady kapelu. Tak jsme začali, z ničeho, ale naše první album šlo rovnou na druhé místo britských prodejních žebříčků. Od té doby jsme se nikdy nezabývali tím, co bylo,“ konstatoval.

Zdolaná rakovina

Během svého rozlučkového turné vydali Black Sabbath album nazvané The End. Přináší osm skladeb, přičemž Season Of The Dead, Cry All Night, Take Me Home a Isolated Man nahráli muzikanti ve studiu Shangri La v Malibu s producentem Rickem Rubinem během práce na své dosud poslední regulérní studiové desce 13 (2013).

Záznamy dalších písní na albu pocházejí z probíhajícího rozlučkového turné. Jde konkrétně o God Is Dead?, End Of The Beginning a Age Of Reason z nahrávky 13 a Under the Sun z počinu Vol. 4 (1972). O obal desky se postaral Shepard Fairey a pokud si ji budou chtít fanoušci pořídit, budou muset na koncert Black Sabbath protože jenom na nich bude dostupná.

Ozzy Osbourne k celému turné před časem prozradil, že členové kapely spolu během koncertování netráví příliš mnoho času. Řekl to v rozhovoru pro hudební magazín Classic Rock.

„Vždycky jsme spolu dobře vycházeli. Znám kytaristu Tonyho Iommiho čtyřiapadesát let a nemáme mezi sebou žádné problémy. Necestujeme každý zvlášť, jako to mají v jiných kapelách. Jezdíme pěkně spolu. Nezdržujeme se ale dlouho do rána v barech a ve skutečnosti spolu ani nejíme, protože baskytarista Geezer Butler je vegetarián. No a nejsme ten typ kapely, která sleze po koncertě z pódia, a muzikanti spolu musí mluvit, aby se cítili propojeni,“ uvedl zpěvák.

Lidsky kapelu těsně propojil i boj kytaristy Tonyho Iommiho s nádorovým onemocněním. V lednu 2012 oznámil, že mu byl diagnostikován lymfom a okamžitě zahájil léčbu. Ta byla po několika měsících úspěšná, nicméně pozitivní výsledek přinesl několik nepříjemných omezení. „Jsem teď častěji unavený a je pro mě kolikrát těžké být na turné. Potřebuju více odpočívat, i to byl důvod našeho rozhodnutí ukončit činnost,“ vysvětlil Iommi.

Boj s alkoholismem

Nebyl to ale zdaleka jediný problém, jenž se v kapele v posledních letech objevil. Ozzy Osbourne před třemi roky přiznal, že na delší období opět propadl drogám a alkoholu. Prozradil to prostřednictvím Facebooku, když také uvedl, že během toho období, které trvalo přibližně do začátku března 2013, velmi ubližoval svým blízkým.

„Během posledního roku a půl jsem pil a bral drogy. Bylo to pro mě velmi temné období a choval jsem se hrozně k lidem, které mám nejraději, hlavně ke své rodině. S radostí však prohlašuju, že jsem už čtyřiačtyřicet dnů střízlivý,“ napsal.

Obecně platí, že Osbourneova snaha porazit alkoholismus je nesporně nejdůležitějším bojem jeho života. „Alkoholismus je nemilosrdný. Nemohl jsem ale přestat pít, nešlo to. Má manželka Sharon uspořádala večírek a jediný, koho nepozvala, jsem byl já. Nakonec ze mě byl nešťastný a prokletý idiot,“ prohlásil před časem.

Legenda z největších

Black Sabbath vznikli v roce 1968 v britském Birminghamu v sestavě Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler a Bill Ward. V roce 1979 Osbourna vyhodili kvůli jeho alkoholické i drogové závislosti. Nahradil ho Ronnie James Dio, který zemřel v květnu 2010 ve věku 67 let. Skupina se v původní sestavě vrátila na scénu v roce 1997 a následně vydala živé album Reunion (1998). V roce 2001 začali muzikanti pod dohledem producenta Ricka Rubina nahrávat nové studiové album, ale nedokončili ho a opět se rozešli.

Návrat na scénu v nejslavnější sestavě oznámili 11. listopadu 2011 v losangeleském klubu Whisky A Go Go. Spolupráci s ostatními později odmítl Bill Ward, který byl nespokojený s kontraktem. Cítil se prý v kapele jako páté kolo u vozu. Trojici Osbourne, Butler a Iommi doplnil Brad Wilk, který předtím hrál v Rage Against The Machine či Audioslave. Společně natočili kolekci nazvanou 13 (2013), se kterou pokořili britský i americký albový žebříček.

V roce 2005 uvedli Black Sabbath do Britské hudební síně slávy, v roce 2006 do Rock’n’rollové síně slávy v Clevelandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám