Hlavní obsah

Týden vrcholně naplněný divadlem

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od dnešního večera až do 10. srpna ožije poklidné východočeské rodiště spisovatele Aloise Jiráska naplno amatérským divadlem. Vrcholná přehlídka toho nejlepšího, co se během roku na amatérských scénách urodilo, Jiráskův Hronov začíná sice oficiálně až zítra, ale již v páteční předvečer uvede místní hronovský soubor na scéně Jiráskova divadla inscenaci Shawovy hry Pygmalion.

Foto: ČTK

Divadlo Aloise Jiráska v Hronově

Článek

Od soboty se pak rozběhne program, který kromě divadelních představení zahrnuje i pestrou nabídku dílen a seminářů, v nichž pod vedením zkušených lektorů lze získat základní divadelní dovednosti od mluveného slova přes herectví, režii, improvizaci, práci s textem, pantomimu, hru s loutkou až po pohybové aktivity.

Hlavní divadelní program nabízí výběr činoherních, pohybových a loutkářských inscenací, divadla pro děti i dospělé i divadla poezie. Od tradičních činoherních titulů, jako je Shafferův Amadeus v provedení Rádobydivadla Klapý či Pratchettova Maškaráda Divadla Dostavník z Přerova, až po hojně zastoupenou autorskou tvorbu jednotlivých souborů. Ani letos nebudou chybět hosté ze zahraničí, mj. ze slovenského Popradu či finského Tampere. A další bohatou nabídku koncertů, pohádek pro děti, šermířských a jiných vystoupení obsahuje každodenní doprovodný program.

Jiráskův Hronov představuje skutečný unikát, jeho první ročník se konal v Hronově v roce 1931 na oslavu osmdesátých narozenin Aloise Jiráska. Od té doby existuje nepřetržitě a je tak nejdéle trvajícím amatérským divadelním festivalem v Evropě a zřejmě i na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám