Hlavní obsah

Čtenáři Novinek: Nejlepší česká sci-fi je Cesta do pravěku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 24 000 lidí hlasovalo v anketě Novinek o nejlepší český a československý sci-fi film. Jednoznačně největší počet hlasujících (37%) se rozhodl pro Cestu do pravěku režiséra Karla Zemana z roku 1955.

Článek

Ačkoliv lze vést debaty o tom, jestli je Cesta do pravěku pravá sci-fi, už ve fázi nominací bylo jasné, že většina čtenářů tam tuto stařičkou klasiku chce mít, a logicky nakonec také vyhrála.

Film má v Česku a na Slovensku kultovní postavení a televize ho dost často opakuje. Invence, jakou museli jeho tvůrci v nuzných podmínkách poválečné filmařiny prokázat, je obdivuhodná. Triky jsou na svou dobu výborné a postavy kluků-vědátorů si získaly příznivce u několika generací diváků.

Půvabně naivní příběh o cestě party kamarádů mezi pravěká monstra má velmi didaktický ráz, a je tak vlastně naplněním Komenského ideálu "školy hrou". Byl oceněn jako nejlepší dětský film na festivalu v Benátkách a v Mannheimu získal Cenu kritiky.

Do první desítky se dostaly ještě tyto snímky: Tajemství hradu v Karpatech, Zítra vstanu a opařím se čajem, Ikarie XB1, Pane, vy jste vdova, Vynález zkázy, Akumulátor 1, Akce Bororo, Což takhle dát si špenát a Baron Prášil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám