Hlavní obsah

Zloději destiček z Terezína nepřišli k soudu, zřejmě budou znovu zatčeni

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Tři muži, kteří jsou obžalováni z krádeže bronzových destiček se jmenovkami obětí nacismu z náhrobků na Národním hřbitově v Terezíně, se v úterý nedostavili k okresnímu soudu v Litoměřicích. Tam soudce Jaroslav Svoboda zahájil proces v případu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově

Článek

Vzápětí však hlavní líčení odročil na 21. května. „Dvěma obžalovaným se nepodařilo doručit předvolání. Poslední ho převzal, nicméně nedostavil se ani jeden z nich. Z různých důvodů se omluvili i svědci,“ řekl Právu soudce.

Státní zástupce Radek Bělor vyzval soudce, aby dal příkaz k zatčení obžalovaných a uvalil na ně vazbu. Soudce uvedl, že tuto možnost zváží.

Miroslav Daňo, Petr Hricko a Libor Mirga ukradli loni mezi 11. a 16. dubnem ve dvou etapách dohromady 27 bronzových destiček. Část z nich objevila policie ve sběrně v Nehasicích na Lounsku. Všechny byly rozbité.

Zbytek cedulek se dodnes nepodařilo najít. Několik dní po krádeži zadrželi policisté Daňa, po jeho komplicích pátrali další tři měsíce. Všichni obvinění skončili ve vazbě, odkud byli na sklonku září propuštěni poté, co pominuly vazební důvody.

Protože obžalovaní způsobili památníku škodu za dva a půl miliónu korun, jsou souzeni podle třetího odstavce trestného činu krádeže s vyšší trestní sazbou. Pokud je soudce uzná vinnými, hrozí jim až osmileté vězení.

Původní destičky nahradila pryskyřice

Část zmizelých cedulek byla již namontována zpět na žulové náhrobky. Jedná se však o zdařilé kopie z pryskyřice, které nemají pro sběrače kovů žádnou hodnotu. Umělohmotné destičky vznikly v pražské restaurátorské dílně a památník je dostal jako dar. Zaplatil jen materiál na jejich výrobu.

Zbývající destičky budou podle vedoucího technického úseku památníku Stanislava Krejného osazeny na hroby, jakmile to dovolí počasí. Aby se krádež neopakovala, hlídají od loňského prosince prostor Národního hřbitova bezpečnostní kamery. Areál je navíc v noci nasvícen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám