Hlavní obsah

Za prodej pervitinu a prostitutek padly tresty od dvou do osmi let

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Tresty vězení v rozsahu od dvou do osmi let rozdělil ve středu senát Krajského soudu v Českých Budějovicích mezi šestičlennou skupinu prodejců pervitinu a prostitutek.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Obžalovaní v soudní síni

Článek

Podle obžaloby se v únoru 2009 domluvil jeden z obžalovaných s ženou, která provozovala ve švýcarském Willu noční klub, že jí dodá dívky. Měly tam nabízet erotické služby. Obžalovaný kromě toho provozovatelce nočního klubu slíbil, že jí dodá pervitin, který ona dál prodá.

S nejvyšším, osmiletým trestem opouštěl soud sedmatřicetiletý Tibor Kárász. Toho soud označil za hlavu celého gangu. „Provedené důkazy prokazují, že organizátorem trestné činnosti byl obžalovaný Kárász,“ konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda senátu Roman Bárta.

Verdikt zatím není pravomocný. Státní zástupkyně si ponechala u všech šesti trestů lhůtu pro podání odvolání. Kárász se na místě odvolal. Druhý nejvyšší trest, sedm let vězení, dostal třiatřicetiletý štefan Mogyoroš, který měl pervitin vyrábět. Ostatní členové skupiny se podle soudu podíleli na shánění léků k výrobě pervitinu a na jeho následném prodeji.

Odmítali organizovanou činnost

Shodně po čtyřech letech vězení soud za tuto aktivitu vyměřil Františku Szajkovi (39) a Vojtechovi Máté (35). Se třemi lety vězení opouštěl jednací síň dvacetiletý David Kirchschläger a se dvěma roky pětadvacetiletá Mária Tomiová.

V hlavním líčení někteří obžalovaní popírali, že by se podíleli na výrobě pervitinu. Jiní přípravu drog přiznali, ale odmítali, že by patřili do organizované skupiny.

„Nejvyšší stupeň společenské nebezpečnosti soud shledal u obžalovaného Tibora Kárásze. Ten celou trestnou činnost organizoval. Zajišťoval pohyb peněz, nákupy léků a distribuci pervitinu. V některých případech drogu sám prodával či daroval za poskytnutí sexuálních služeb či za kradené věci,“ poznamenal předseda senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám