Hlavní obsah

Vlci zaútočili na Vsetínsku na stádo ovcí

– Nový Hrozenkov

Smečka vlků údajně zaútočila v údolí Vranečko v Novém Hrozenkově na Vsetínsku na stádo ovcí. Zvířata byla sice za ohradou, ale vlci dokázali oplocení překonat a zaútočili. Berana na místě zabili a počali na něm hodovat. Čtyři ovce vlci pokousali, veterinář musel dvě z nich utratit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Pravděpodobným hlavním důvodem útoku byl silný mráz posledních dnů," uvedl  Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. Doplnil, že poblíž ohrady jsou obydlená stavení, takže zřejmě vlky něco vyplašilo a čtyři zraněné ovce nechali být.

"Na beranovi stihli začít hodovat. Dvě zbylé ovce se nyní zotavují ve chlévě," dodal. Veterinář Jiří Novosad poznamenal, že obě zvířata dostala antibiotika. "Nejméně jedna z ovcí by měla vlčí atak určitě přežít, druhá je zraněna více," doplnil.

Vlci jsou přísně chránění

Protože vlk patří k nejhodnotnějším živočichům přírody v ČR a požívají nejvyšší stupeň ochrany, garantuje stát chovatelům plnou náhradu utrpěné škody. Podle zooložky Dany Bartošové, která útok zdokumentovala, krajský úřad chovatelům vzniklou škodu asi do tří měsíců uhradí.

"Z šetření vyplynulo, že vlků byla celá smečka, pravděpodobně tvořená staršími i mladšími kusy, které ti starší učili lovit. Mrzí nás, že chovatelé utrpěli škodu, ale zvlášť teď za velkých mrazů musí mít všichni na zřeteli, že vlci si hledají tu nejdostupnější potravu a překonat oplocení pro ně není nijak složité," dodala.

Ochránci přírody proto chovatelům doporučují, aby všechny ovce v této době zavírali do chléva a nenechávali je v ohradách venku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám