Hlavní obsah

V kauze odposlechů se bude hledat únik informací

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda sněmovní komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR poslanec Jiří Bílý (ODS) v úterý Právu v souvislosti s odposlechy dvou ministrů, kterým telefonovali lidé sledovaní policií, řekl, že je rozhodnut celou věc důkladně vyšetřit.

Foto: Policie ČR

Agresivní lupič v herna baru.

Článek

Nebude se však zabývat důvody, proč například majitelka domu, kde je erotický salón, telefonuje ministru obrany Jaroslavu Tvrdíkovi nebo ministru vnitra Stanislavu Grossovi, ale jak se informace o odposlechu, která je tajná, dostala do médií.

Úkol nebude mít snadný, protože mezi podezřelými z vyzrazení těchto informací mohou být i členové jeho vlastní komise. Někteří z nich totiž mají osobní vztahy k bývalému ministrovi vnitra a senátorovi Janu Rumlovi a jeho spolupracovníkům z doby jeho působení na vnitru, kteří mají úzké vztahy s médii, v nichž byla aféra rozpoutána.

Bílý: ministr vnitra přestoupil zákon

Bílého komise bude proto muset vyvrátit i podezření, která se vztahují k ní samé. "Se členy komise se na zahájení šetření dohodnu příští týden v úterý a jsem rozhodnut ještě tentýž týden zahájit vyšetřování, na které předvolám také ministra vnitra Stanislava Grosse, policejního prezidenta Jiřího Koláře a ředitele policejního Útvaru zvláštních služeb," řekl v úterý Právu poslanec Bílý.

Uvedl, že spolu s ním v komisi zasedají poslanci Karel Černý (ČSSD), Jan Škopík (KDU-ČSL), Václav Frank (KSČM) a Svatopluk Karásek (klub US).

Zveřejnění policejních odposlechů konkrétních osob v médiích Bílý označil za mimořádně závažný únik informací. "Po ministru Grossovi budu žádat informaci, co učinil, aby k únikům odposlechů z policie již nedocházelo. Budu trvat na vysvětlení, zda Gross navštívil policejní útvar pro odposlechy a snažil se zjistit, zda policie odposlouchává jeho manželku Šárku. Nic z toho ministru Grossovi zákon nedovoluje. Kontrolu může dělat jedině sněmovní komise," zdůraznil Bílý.

Gross: je to absurdní

Ministr Gross však Bílého názor označil za absurdní. "Je zcela absurdní, že by ministr vnitra nemohl navštívit podřízené policejní útvary. Považoval bych za chybné plnění náplně práce ministra vnitra, kdybych jednotlivé útvary nenavštěvoval. Tvrzení, že tak činím za doprovodu samopalníků, mě skutečně pobavilo," řekl v úterý Právu Gross.

Uvedl, že žádná opatření proti úniku informací činit nemusel. "Činí je ze zákona příslušné orgány. Těmi jsou Inspekce ministra vnitra a příslušné součásti PČR. Já budu činit opatření až na základě jejich výsledků," poznamenal ministr vnitra.

Na dotaz Práva, dal-li pokojské nevěstince Escade Haně Palochové své mobilní telefonní číslo, Gross odpověděl: "K mému mobilnímu číslu není tak obtížné se dostat, neb jej používám mnoho let, ale prokazatelná pravda je, že paní Palochovou neznám a nikdy jsem s ní nehovořil."

Diskreditace politiků?

Poslanec Bílý chce vyšetřovat jen policejní složky, ale důstojník policejního prezídia, který si nepřál být jmenován, Právu řekl, že Bílý by měl šetřit i ve vlastní komisi, která má k těmto informacím přístup. "Komise poslance Bílého od září loňského roku vykonala v Útvaru zvláštních služeb tři velké kontroly. Při nich poslanci získali dostatek informací. I oni mohou být zdrojem úniku. Komise by proto v zájmu objektivity měla vyšetřovat i samu sebe," řekl v úterý.

Upozornil, že i při zběžném rozboru uniklých informací do médií je jasně patrné jejich politické zacílení. "Uvádění dvou sociálnědemokratických ministrů do vztahů s osobami přímo či nepřímo provozujícími nevěstinec je politickou, a nikoliv policejní špinavostí. Celý komplot proti ministrům je založen pouze na tom, že jim podezřelá osoba zatelefonovala z vlastního legálně odposlouchávaného telefonu. Možná že politické pozadí aféry odhalí odpověď těchto osob na otázku, od koho, kdy a kde telefonní číslo ministrů získaly," poznamenal policista.

Zdůraznil, že se zápisy z odposlechů přichází do styku větší počet lidí. "Policista zaznamenávající odposlech, policejní analytik, vyšetřující policista a jeho nadřízený, dále státní zástupce a soudce," vysvětlil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám