Hlavní obsah

U největšího keltského oppida v Česku vzplál les, hasiči se k ohni nemohli dostat

Novinky, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha západ

Poblíž keltského oppida u Lhoty na Praze západ hořel ve středu večer les. Hasičům trvalo více než hodinu, než se k ohni ve špatně přístupném terénu dostali. Požár ohlásili chataři ze Zálep, kteří viděli plameny v lese směrem k Břežanskému údolí.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár lesa poblíž keltského hradiště u PrahyVideo: Novinky

 
Článek

„Na místo vyjelo několik jednotek hasičů z okolí. Více než hodinu trvalo, než se k požáru ve špatně přístupném terénu dostala první jednotka. Podle prvotních informací došlo k požáru poblíž keltského hradiště,” řekl Novinkám mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel.

Hasiči se na místo dostali pouze lesním speciálem a jedním vozem místní dobrovolné jednotky. Na místo si proto povolali hasičskou čtyřkolku z Berouna.

„Uvažovalo se také o pásovém speciálu z Liberce, či těžké technice ze Záchranného útvaru ve Zbirohu. O pomoc byl požádán také policejní vrtulník s bambivakem, kvůli tmě však nebylo možné vrtulník využít,” doplnil Gabriel.

Kilometrová hadice 

K požáru postupně vyjelo několik dalších hasičských jednotek ze širokého okolí. Hasičům se podařilo lesem natáhnout přibližně kilometr dlouhé hadicové vedení, kterým dopravili vodu od cisteren k místu požáru.

„Požár zasáhl plochu o přibližné rozloze 200 krát 80 metrů. Hořelo ve velmi špatně přístupném terénu, proto nám dorazila na pomoc čtyřkolka, kterou jsme na místo přivezli hadice a potřebný materiál,” řekl Novinkám na místě velitel zásahu.

Problémem bylo především šíření požáru kořenovým systémem. Hasičům proto při práci pomáhaly dvě termokamery. Lokální ohniska pak hasiči dohašovali až do rána.

V lese se nachází keltské oppidum, které je největším a nejstarším keltským hradištěm v České republice. Jeho rozloha podle historiků činila až 118 hektarů. Díky rychlému zásahu hasičů nebylo hradiště požárem přímo ohroženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám