Hlavní obsah

Student tiskl falešné bankovky na školní tiskárně

Právo, orh
České Budějovice

Zcela nesmyslně řešil finanční tíseň 27letý student Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vytiskl si v počítačové učebně na kopírce dvacet padělků bankovek a ty pak dával do oběhu v obchodních domech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právo o případu informoval mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. „V srpnu letošního roku obviněný student vyrobil během dvou dnů zhruba dvě desítky bankovek, a to pomocí kopírovacího stroje v počítačové učebně, kterou mají studenti k dispozici. Vytištěné bankovky pak ještě vylepšil nalepením hliníkového proužku a během následujících dvou dní dal do oběhu,“ informoval Matzner.

Dále poznamenal, že k utracení bankovek si mladík vybíral převážně rychlá občerstvení, bistra, supermarkety a podobně. Objížděl s padělky celý kraj, aby byl nenápadný.

„Policisté spolupracovali na objasnění případu s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích a podařilo se jim zajistit multifunkční zařízení, na kterém bankovky tiskl,“ vysvětlil Matzner.

Odborníci ze Zkušebny platidel České národní banky, označili padělky jako méně zdařilé. Mladík se prý podle své výpovědi k padělatelství uchýlil kvůli finanční tísni. Nyní mu hrozí za trestný čin padělání a pozměňování peněž až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám