Hlavní obsah

Soud definitivně rozhodl: Zeman jednal nezákonně, o Fajtovi musí rozhodnout znovu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o nejmenování historika umění Jiřího Fajta profesorem bylo nezákonné a prezident bude muset o jmenování rozhodovat znovu. Dospěl k tomu v pondělí pražský městský soud. Rozsudek je pravomocný. Po stížnostech akademiků se bude muset Zeman znovu zabývat i nejmenováním Ivana Ošťádala.

Právní zástupce Kanceláře prezidenta republiky k rozhodnutí souduVideo: Novinky

 
Článek

Zeman odmítá Fajta opakovaně jmenovat i přes návrh vědecké rady. „Prezidentu nenáleží posuzovat otázky hmotného práva či kvalifikace a odbornost kandidáta, to náleží orgánům vysoké školy,“ konstatoval soudce Milan Tauber.

„Prezidentu náleží zabývat se případnými závažnými procesními vadami, jako například, že vědecká komise vysoké školy nerozhodovala ve složení, v jakém rozhodovat měla, nebo že byl špatně zachycen výsledek hlasování,“ dodal soudce.

Právní zástupce Hradu po skončení jednání uvedl, že Zeman patrně proti verdiktu podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Fajta se Zeman v roce 2015 rozhodl nejmenovat profesorem proto, že měl údajně žádat po bance sponzorský dar jako doplatek ke svému platu ředitele Národní galerie.

Zeman: Nejmenuji profesorem někoho, kdo si řekl o miliónový úplatek

Domácí

Tento argument později Zeman opustil a své opětovné rozhodnutí Fajta nejmenovat profesorem z roku 2018 odůvodňoval „výslovně nepravdivými a zavádějícími podklady a informacemi“, které podle Zemana Fajt předložil univerzitě při řízení o jmenování profesorem. Univerzita tak podle Zemana nemohla ono řízení provést řádně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Fajt

Soud před dvěma lety pravomocně zrušil Zemanovo rozhodnutí nejmenovat Fajta profesorem s tím, že žádný orgán moci výkonné nemůže po řádném řízení o jmenování profesorem sám znovu posuzovat, zda kandidát splňuje podmínky pro jmenování. Zeman se ale půl roku nato opět rozhodl Fajta profesorem nejmenovat.

Soud hodil Zemanovi na hlavu jeho rozhodnutí nejmenovat profesory

Domácí

„Mám za to, že pan docent Fajt řádně absolvoval řízení týkající se jmenování profesorem,“ uvedl v pondělí u soudu právní zástupce univerzity i samotného Fajta Martin Bělina.

Tomáš Rousek z Kanceláře prezidenta republiky nicméně kontroval tím, že Zeman jednoznačně poukazoval na vady řízení. Těmi měly být údajně zavádějící informace ohledně Fajtovy publikační a pedagogické činnosti. Zeman podle Rouska také setrvává na tom, že na jmenování profesorem není právní nárok a rozhodnutí o nejmenování nepodléhá přezkumu správního soudnictví.

„Strana žalující se snaží o to, aby byl prezident republiky vměstnán do jakési škatulky úředníka,“ uzavřel Rousek. „Prezident republiky není vazalem vysoké školy,” dodal po skončení jednání Rousek.

Před rokem Fajta odvolal z pozice ředitele Národní galerie tehdejší ministr kultury Antonín Staněk, což zvedlo vlnu kritiky a vyvolalo vládní krizi. Podle opozice se Staněk snažil Fajtovým odvoláním zalíbit Zemanovi. Novým ředitelem Národní galerie byl jmenován Ivan Morávek, někdejší ředitel pekáren Penam, patřících do holdingu Agrofert.

Staněk navíc na Fajta podal dvě trestní oznámení kvůli podezřelé autorské smlouvě či nájemním smlouvám. Obě ale policie letos po vyšetřování odložila jako nedůvodná a současný ministr kultury Lubomír Zaorálek se za ně jménem ministerstva Fajtovi omluvil.

Staněk odvolal šéfy Národní galerie a Muzea umění Olomouc, podal i trestní oznámení

Domácí

Podobně se bude muset Zeman zabývat i nejmenováním fyzika Ivana Ošťádala. U něj jako důvod nejmenování uvedl jeho kontakt s StB. Sám Ošťádal dříve veřejně připustil, že StB poskytoval krycí adresu pro korespondenci ze zahraničí, a uvedl k tomu, že byl „mladý a naivní“. Hradní právník Marek Nespala nicméně Ošťádala označil za agenta, Zeman v minulosti rovnou za „superagenta“ StB.

Soud Zemanova rozhodnutí o nejmenování Ošťádala profesorem pokaždé zrušil s tím, že Zemanovi jako prezidentovi nepřísluší zasahovat do autonomie vysokých škol. Soud naopak zdůraznil, že vhodnost kandidátů na profesora posuzuje vědecká rada a odborná hodnoticí komise, nikoliv ministr školství nebo prezident republiky, kteří vhodnost nemůžou dostatečně odborně posoudit.

Zeman musí znovu rozhodovat o jmenování Ošťádala profesorem

Domácí

Hrad se proti rozhodnutí bude bránit kasační stížností. Té ale Nejvyšší správní soud nepřiznal odkladný účinek a Zeman tak o Ošťádalově jmenování musí rozhodnout znovu. Samotnou kasační stížností se NSS bude teprve zabývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám