Hlavní obsah

Soud uložil Pitrovi a Provodovi pětileté vězení. Po 20 letech

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze opět rozhodoval o skoro dvacet let starém daňovém úniku podnikatelů Tomáše Pitra a Miroslava Provoda. Oba muži za něj byli před sedmi lety odsouzeni k pětiletým trestům, poté loni osvobozeni, rozsudek však byl na podzim opět zrušen. Soud v úterý oba muže odsoudil k pěti letům vězení. Provod ale do vězení nepůjde, protože byl na začátku roku amnestován.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Pitr u soudu

Článek

Soud Pitrovi zakázal také na pět let činnosti ve statutárních orgánech společnosti. Rozsudek není zatím pravomocný, obhájci i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na případné odvolání. Všichni účastníci se také shodují, že s komentářem počkají až na písemné vyhotovení rozsudku. Verdikt senátu soudce Tomáše Durdíka totiž nabízí řadu možných výkladů.

Soudce ve zdůvodnění například uvedl, že na Pitra je třeba hledět jako na bezúhonného, protože jeho odsouzení v kauze Setuza se tímto verdiktem ruší a ukládá se úhrnný trest za všechny skutky. Pitr, který byl tak ještě ráno podmínečně odsouzen, tak odpoledne při rozhodování o trestu, byl již bezúhonným občanem.

Navíc má velkou šanci, že se do vězení již nevrátí. Ve vazbě a výkonu trestu totiž strávil již víc než polovinu dnes uloženého souhrnného trestu, a nabude-li rozsudek účinnosti, může okamžitě požádat o podmínečné propuštění. „Paradoxně nikoli z věznice, ale zvenčí,“ podotkl jeden z přítomných právníků.

Náhradu škody soudce nestanovil

Ve zdůvodnění rozsudku také nezazněla jediná věta o obžalobou požadovaném trestu náhrady škody. Předseda senátu pouze po mluvčí soudu Markétě Puci vzkázal, že pro něj nebyly splněny zákonné podmínky.

Na druhou stranu soud nijak nezpochybnil Pitrovu a Provodovu vinu, oba muže označil za hlavní iniciátory podfuku s falešnými fakturami. „Faktury byly skutečně fiktivní, jejich jediným smyslem byl nadměrný odpočet DPH,“ konstatoval Durdík.

Obžaloba viní Pitra a Provoda z toho, že v roce 1994 jako členové představenstva akciové společnosti Centrum uplatnili u finančních úřadů v Praze 3 a Praze 7 fiktivní faktury na reklamní a zprostředkovatelskou činnost v řádech desítek miliónů korun, aby si snížili daňový základ. Stát měli připravit o 23,4 miliónu korun.

Státní zástupkyně Hana Valášková v úterý navrhla pro Pitra nepodmíněný trest i s ohledem na to, že je stále v podmínce po svém loňském podmínečném propuštění z výkonu trestu, který mu byl uložen za jiný skutek. Navrhla také, aby mu soud uložil náhradu škody.

Provod byl letos amnestován

To hrozí i Provodovi, který byl sice letos v lednu amnestován Václavem Klausem a do vězení tak jistě nepůjde, peněžitý trest však dostat může.

Na Pitra se amnestie nevztahuje, protože se dva roky skrýval v zahraničí a tato doba se nezapočítává do víc než osm let se vlekoucích kauz, v nichž Klaus zastavil stíhání.

Obhájci obou mužů trvají na svých již dříve pronesených obhajobách, v nichž mimo jiné dokládají, že žalované skutky nejsou podle současných zákonů trestnými činy.

Pražský městský soud dvojici loni 1. června nepravomocně obžaloby zprostil, Vrchní soud v Praze mu však případ vrátil k doplnění důkazů a novému rozhodnutí. Ten proto v úterý vyslechl ještě dalšího někdejšího člena představenstva Ivo Belárta a soudního znalce Zdeňka Urbana.

Pitr byl vzorný vězeň

Vyslechl také zprávu o Pitrově chování ve vězení, kde pobýval částečně jako vazebně stíhaný a později v rámci výkonu tříletého trestu za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a daňový únik.

Postupně vystřídal věznice v Českých Budějovicích, na pražské Pankráci a Ruzyni. Podle hodnocení vězeňské služby byl bezproblémovým vězněm, který plnil své povinnosti, udržoval pořádek, vyhýbal se konfliktním situacím a nebyl nikdy kázeňsky trestán. Podmínečně propuštěn byl loni v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám