Hlavní obsah

Soud poslal exředitele IZIP na šest let do vězení za podvod

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud ve čtvrtek uložil někdejšímu řediteli společnosti IZIP Jiřímu Paškovi a jednateli firmy FINIM Iljovi Čurdovi šestileté tresty vězení za podvod se škodou téměř 170 milionů korun. Muži se ho podle předsedkyně senátu Vlasty Langhamerové dopustili při uzavírání smluv mezi společností provozující elektronické zdravotní knížky a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Rozhodnutí není pravomocné, dvojice se může odvolat.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Exředitel IZIP Jiří Pašek

Článek

Pašek a Čurda mají podle soudu také zaplatit po dvou milionech korun jako peněžitý trest a nahradit stočtyřicetimilionovou škodu, kterou způsobili firmě IZIP. Společnost MD Access, kterou údajně podvodem připravili o téměř 30 milionů korun, se k řízení nepřipojila. Soudkyně dvojici uložila i zákazy činnosti.

Podle žalobce uzavřel bývalý ředitel IZIP s jednatelem společnosti FINIM několik účelových smluv o zprostředkovatelské činnosti vůči VZP, na základě kterých mu společnost vyplácela peníze. Žalobce původně škodu vyčíslil na více než 253 milionů. Čurda se však na jednání s pojišťovnou vůbec nepodílel.

Pašek původně čelil stíhání společně s někdejším šéfem VZP Pavlem Horákem, a to za pletichy při veřejné soutěži. Policie je v roce 2013 obvinila z toho, že uzavřeli půlmiliardovou smlouvu na nábor nových klientů bez veřejné soutěže. Stíhání bylo zastaveno.

Reklama

Výběr článků

Načítám