Hlavní obsah

Policisté z Teplic stanuli u soudu kvůli korupci, je mezi nimi i exministrův bratr

Právo, Karel Otcovský
Teplice

Výslechy obžalovaných a svědků začalo v pondělí u teplického soudu rozplétání kauzy dvou údajně úplatných teplických policistů a jejich kolegy, který je už dva roky postaven mimo službu. Roman Majerník, Adam Řebíček a Radek Turišin jsou obviněni z trestných činů přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele, za což jim hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaní Řebíček, Turišin a Majerník na lavici obžalovaných

Článek

Trojice policistů údajně požadovala od teplických podnikatelů peníze za to, že vyřeší fiktivní trestní kauzy v jejich prospěch. V případu figuruje i bratr exministra dopravy Aleše Řebíčka, jenž loni v létě po zveřejnění případu ohlásil, že se kvůli útokům na rodinu stahuje z politiky.

Dostal jsem nabídku sedmi miliónů korun za to, že u soudu zapomenu na pana Řebíčka.
korunní svědek Michael Bartes<br/>

Hlavní líčení zahájil soudce Milan Ferenc na druhý pokus. Minulé pondělí odročil jednání z procesních důvodů, zároveň zvažoval uvalení vazby na obžalované, neboť korunního svědka v případu, podnikatele Michaela Bartese, se před procesem někdo pokusil ovlivnit.

„Od prostředníka jsem dostal nabídku sedmi miliónů korun za to, že u soudu zapomenu na pana Řebíčka,“ řekl v pondělí Bartes u soudu. Ferenc nakonec do vazby nikoho neposlal s tím, že v případu nebylo doposud zahájeno trestní stíhání.

Předal mužům peníze, aby ho nechali podnikat

Oproti přípravnému řízení na policii v pondělí Majerník a Turišin před soudem vypovídali. Řebíček se vzdal práva na výpověď kvůli údajnému mediálnímu tlaku na jeho osobu a rodinu. Všichni tři rozhodně popřeli, že by po Bartesovi peníze požadovali. Naopak upozornili na podle nich nadstandardní spolupráci Bartese s inspekcí ministerstva vnitra, která případ vyšetřovala.

Podle nich si Bartes vše vymyslel a jen se jim z různých důvodů mstí. Bartes během téměř dvouhodinové výpovědi několikrát zopakoval, že během dvou let dal předem policistům Turišinovi a Řebíčkovi po různých částkách dohromady zhruba 3 milióny korun za to, že ho nechají podnikat.

Nahrávky jako důkaz

Jako důkaz poskytl policii nahrávky schůzek s úplatnými policisty. Spolupráci s inspekcí ministerstva považuje Bartes za důležitou k odhalení veškeré trestné činnosti tří obžalovaných, kteří jsou podle něj jenom vrcholem policejní mafie na Teplicku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám