Hlavní obsah

Policisté brutálně zbili sběrače technického konopí, stěžuje si majitel

Právo, Barbora Janáková
Česká Lípa

Jan Bešík, majitel společnosti Mabeko, která podniká ve stavebnictví a prodává přírodní materiály, si stěžuje na úterní zásah policistů pořádkové služby z České Lípy. Dvě policejní hlídky podle něj brutálně zasáhly proti jeho sběračům během sklizně technického konopí na poli v Bukovanech u Sloupu na Českolipsku. Dva z nich policisté zbili a použili proti nim slzotvorný plyn.

Foto: Archiv, Právo

Zraněný sběrač ukazuje modřinu po policejním zákroku.

Článek

„Na místě sklizně byl při zásahu zraněn 17letý chlapec a jeho otec dávkami slzného spreje z bezprostřední vzdálenosti do obličejů, byli spoutaní tak, že si nemohli 20 minut otřít hořící oči,“ uvedl na sociální síti Bešík.

Podle svědectví pracovníků si policisté na místě údajně špatně vyložili pohyb jednoho sběrače, který po zvolání jménem zákona začal příliš pomalu odkládat chléb a vstávat ze země, kde právě svačil. Proto jej následně policisté napadli teleskopickými obušky.

„Tři jej mlátili kovovými teleskopickými obušky, aby ho opět dostali na zem, syn napadeného se chtěl otce zastat a schytal plnou dávku slzného plynu do obličeje,“ uvedl Bešík.

Prý kladl odpor

Mluvčí českolipské policie Ivana Balaková potvrdila, že policie na místě prověřovala okolnosti sklizně konopí. Na místě našli deset pracujících, které vyzvali ke spolupráci.

Podle mluvčí ovšem jeden pracující devětatřicetiletý muž neuposlechl výzvy policistů, ignoroval je, a když se ho policisté z toho důvodu snažili zajistit, tak údajně kladl odpor. Proto proti němu policisté použili donucovacích prostředků. Donucovacích prostředků následně použili i na jeho syna, který otce bránil.

Oba muže pak police převezla na policejní stanici v Novém Boru, kde ověřila jejich identitu a propustila je. Oba jsou podezřelí z přestupku, hrozí jim pokuta až pět tisíc korun.

Policie přitom při sběru technického konopí žádnou nelegální činnost neodhalila. Podle mluvčí byly všechny dokumenty v pořádku i totožnost sběračů byla skutečná.

„Problém byl v tom, že tam někdo ignoroval výzvy policistů, jinak by ta kontrola proběhla naprosto standardně bez použití donucovacích prostředků,“ vysvětlila Baláková. Mluvčí potvrdila, že policie na poli použila teleskopický obušek proti devětatřicetiletému muži, který se aktivně snažil bránit zadržení, a proti jeho nezletilému synovi použili policisté slzotvorný prostředek, protože se svého otce snažil bránit.

Bešík: Sahali po střelných zbraních

Postup policistů nyní bude prošetřovat vnitřní kontrolní odbor, protože na ně kvůli incidentu na poli byla podána stížnost.

„My jsme dneska přijali stížnost na postup policistů. O této situaci jsme informovali krajské vedení a ředitel krajského ředitelství nařídil provést prověrku policistů,“ sdělila Baláková.

Bešík tvrdí, že na poli se schylovalo k mnohem větší tragédii. Chystá proto obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která vyšetřuje trestnou činnost policistů.

„Ve chvíli kdy policisté sahali po střelných zbraních, kamarád Radek pohotově přispěchal uklidnit dosti rozvášněné mladé policisty,“ vysvětlil Bešík, který se domnívá, že policisté jeho kolegu brali vážně, protože není Rom.

Bešík se podle svých slov snaží dělat osvětu kolem technického konopí.

Na Českolipsku společnost pěstuje konopí již druhým rokem, policisté ovšem proti sběračům zasáhli poprvé. Bešík navíc tvrdí, že své podnikání nahlásil úřadům, které žádné pochybení nenašly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám