Hlavní obsah

Policie kvůli pádu dívky z lanovky hledá cizince. Může to být Polák nebo Němec

Krkonoše

Pouze jeden svědek pádu šestileté dívky z lanovky v Harrachově v Krkonoších se přihlásil policii. Nic podstatného však nesdělil. Policisté proto požádali o pomoc zahraniční kolegy, protože doufají, že se jim podaří najít cizince, který seděl vedle dítěte na sedačce.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Lanovka v Harrachově

Článek

Děvče, které spadlo z výšky osmi metrů, utrpělo těžké zranění. Dítě jelo na lanové dráze Delta vedoucí na Čertovu horu v sobotu kolem 09:30 se svou babičkou a dosud neznámým cizincem. „Náhodně si sedli k sobě, jeho svědectví může být klíčové,” uvedla mluvčí policie Ivana Baláková. Podle ní ani nevědí, z jaké země muž pochází. „Žena jen věděla, že to byl cizinec,” řekla mluvčí policie.

Častými návštěvníky v Harrachově bývají Poláci, jezdí tam i Němci. Právě na tyto země policisté s výzvou cílí. „Prostřednictvím našeho krajského odboru mezinárodní spolupráce jsme poslali výzvu, která bude zveřejněná v médiích v Sasku a Polsku přes tisková oddělení jejich policie,” dodala Baláková.

Vyvěsili letáky

Policie informační letáky s žádostí o pomoc vyvěsila už v neděli i po Harrachově, zatím se přihlásil jeden svědek. „Bohužel nepřinesl mnoho informací, které by nám pomohly zmapovat, co se stalo. V podstatě jen potvrdil, že viděl padat tu dívku, ale neví, co tomu pádu předcházelo,” řekla Baláková.

Svědci mohou kontaktovat bezplatnou tísňovou linku 158 nebo kteroukoliv služebnu policie. Policie zatím právní kvalifikaci v tomto případu nestanovila. „Případně ji určíme, až zadokumentujeme potřebné podklady,” dodala Baláková.

Loni v únoru spadlo čtyřleté dítě ze sedačkové lanovky v sousední Rokytnici nad Jizerou. Dítě spadlo z 11 metrů na umrzlý sníh, vyvázlo bez zranění. Dívenka v době rozjezdu dráhy na sedačku pořádně nedosedla a nebyla v ní nijak zajištěná. Její matka ji proto přidržovala oběma rukama, dítě ale neudržela. „Zadokumentovali jsme to jako přestupek a řešila to drážní inspekce,” dodala Baláková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám