Hlavní obsah

Policejní Kryštof trval jen jeden den

Právo, ČTK, jt, pab, jjí, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní policisté v pondělí spustili poslední letošní velkou dopravně-bezpečnostní akci typu Kryštof. Kontroly probíhaly na celém území republiky, podle upřesněných informací z policie však byla akce tentokrát pouze jednodenní.

Článek

"Můžu potvrdit, že akce probíhá, jakékoliv další informace sdělíme až po jejím skončení," řekl v pondělí Právu mluvčí policejního prezídia Pavel Hanták. První předběžné výsledky kontrol by tak měly být k dispozici během dneška.

Do akce se podle prezídia zapojila kromě té dopravní i pořádková a kriminální služba policie, hlídky se zaměřovaly zejména na dodržování rychlostních limitů, jízdu pod vlivem alkoholu a další časté přestupky.

V hlavním městě Praze se do kontrol zapojilo až 170 policistů. "Akce probíhala na několika místech po celý den, hlídky se soustředily na všechny přestupky, kontrolovaly i technický stav vozidel," uvedla pražská policejní mluvčí Eva Brožová.

Při pondělní dopravní akci policisté na východě Čech zkontrolovali 1893 vozidel. Odhalili přitom 248 přestupků. Nejčastěji, ve 120 případech, motoristé překročili povolenou rychlost, uvedla Lenka Burýšková z východočeské policejní správy. "Policisté celkem udělili pokuty ve 231 případech," řekla Burýšková. Policisté v pondělí také zjistili dva případy požití alkoholu před jízdou.

Policisté na jihu Čech odhalili přestupek u každého třináctého kontrolovaného řidiče. Hlídky zastavily 2569 vozidel, dopravní předpisy porušilo 194 šoférů, se 40 vozidly vyjeli řidiči v naprosto nevyhovujícím technickém stavu a 38 řidičů jelo rychleji, než povolují předpisy.

Na D1 kontrolovali především řidiče kamiónů

Na dálnici D1 se policisté více zaměřili na nákladní dopravu. Policisté na bernartickém úseku dohlíželi na to, zda řidiči kamiónu dodržují pravidla při předjíždění. "Zatímco dopoledne obě hlídky vystřídaly několik stanovišť v celém úseku dálnice, odpoledne se zaměřily hlavně na kontrolu předjíždění kamiónů," popsal operační důstojník dálničního policejního oddělení v Bernarticích. Na tomto úseku dálnice skončil Kryštof úderem 16. hodiny, základní poznatky byly k dispozici vzápětí. "Policisté v hlídkách zjistili do desítky přestupků, vesměs šlo o méně závažná provinění, všechno se řešilo na místě," dodal policista z Bernartic.

Předchozí akce se konala koncem listopadu, po celé ČR se jí zúčastnilo 1850 policistů, kteří zkontrolovali 24 888 vozidel a zaznamenali 4022 přestupků. Uložili pokuty za tři milióny korun.

Policisté kontrolovali, i když museli řešit nehody

I přes nasazení policistů se českým silnicím ani včera nevyhnuly tragické dopravní nehody. Na hlavním tahu z Plzně na Most zemřel při čelní srážce dvou aut šestašedesátiletý řidič. Podle Josefa Aubrechta z policejního ředitelství Plzeň-sever je možné, že se u řidiče Volkswagenu Golf mohly projevit zdravotní potíže, muž se důsledkem toho dostal do protisměru, kde se jeho vůz srazil s Fiatem Stilo, který řídil čtyřiačtyřicetiletý muž. "Pitva ukáže, zda zemřel následkem střetu, nebo už dříve například na srdeční selhání," sdělil Aubrecht.

Přestože místní policie musela více než tři hodiny zabezpečovat místo výše uvedené dopravní nehody a zajišťovat odklon dopravy, muži zákona ještě stačili v následujících hodinách zkontrolovat při dopravní akci 206 řidičů. "Udělili jsme šestadvacet pokut především za rychlou jízdu a špatný technický stav vozidel," uvedl šéf dopravní policie Karel Krejnický.

Méně závažné následky měla včerejší nehoda u Povrlů na Ústecku, kde se střetl bagr se dvěma osobními auty. "I když šlo téměř o čelní střet, obešla se nehoda bez vážnějších zranění," sdělila ústecká policejní mluvčí Veronika Beranová.

Na Pelhřimovsku se do celostátní policejní akce zapojilo šest policejních hlídek. První poznatky byly klasické. "Řada řidičů nedodržuje povolenou rychlost, stále se jezdí hodně rychle," poznamenala k dílčím výsledkům pelhřimovská policejní mluvčí Hana Kotková.

Reklama

Související témata:

Související články

V pondělí udeří poslední letošní Kryštof

Dopravní policisté se zřejmě chystají rozdat poslední letošní velkou várku pokut. Podle informací Práva totiž v pondělí začne další z řady rozsáhlých dopravně...

Při nehodě zemřel čtrnáctiletý chlapec

Při tragické nehodě mezi Moravskými Budějovicemi a Želetavou na Třebíčsku zemřel čtrnáctiletý chlapec. Dvanáctiletá dívka byla těžce zraněna. Jejich matka,...

Výběr článků

Načítám