Hlavní obsah
Ilustrační snímek Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Peklo v kuchyni. Muž z Olomouce hasil hořící olej na pánvi vodou

S těžkými popáleninami skončil v nemocnici šestadvacetiletý muž z Olomouce, který se v pondělí snažil uhasit vodou hořící olej na pánvi. Ten se vzňal, když smažil řízky.

Ilustrační snímek Foto: Jaroslav Švehla, Právo
Peklo v kuchyni. Muž z Olomouce hasil hořící olej na pánvi vodou

Záchranáři k vážně popálenému muži vyjížděli na ubytovnu Fakultní nemocnice v Olomouci.

„Na místě posádka olomoucké záchranné služby našla šestadvacetiletého nájemníka, který byl vážně poraněn na obličeji, krku a rukou, šlo o popáleniny druhého a třetího stupně,” uvedl mluvčí krajské záchranné služby Pavel Vysloužil.

Lékař muže po ošetření uvedl do umělého spánku a pak ho zdravotníci vrtulníkem převezli na popáleninové centrum ve vinohradské nemocnici v Praze.

Jak uhasit hořící olej
Ideální je přikrýt pánev velkou pokličkou, mokrým hadrem nebo nějakou deskou. Zkrátka čímkoliv, čím se zamezí přístupu vzduchu. Oheň se udusí. Samozřejmě je nezbytné předtím sporák vypnout.
V žádném případě hořící olej nehasíme vodou. Ta se v kontaktu s horkým olejem rychle změní v páru, zvětší objem, rozprskne se a horké částečky explodují do okolí a popálí všechno kolem. Ideální není v tomto případě ani hasicí přístroj.
Anketa
Chytl vám někdy olej na pánvi?
ano
41.2 %
ne
58.8 %
Celkem hlasovalo 2376 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků